Atenție, șoferi: rămâi imediat fără mașină dacă faci greșeala asta. Se întâmplă de azi

Atenție, șoferi: rămâi imediat fără mașină dacă faci greșeala asta. Se întâmplă de azi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care te va face să te gândești de două ori înainte de a parca mașina undeva.

În orașele aglomerate, lipsa locurilor de parcare e o mare problemă și nu de puține ori te-ai surprins, probabil, lăsându-ți mașine pe cine știe unde. E de înțeles, poate, dar nu e de tolerat și, în lipsa unor măsuri bine gândite, autoritățile preferă să interzică lucruri, decât să vină cu alternative.

Așa a apărut și legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, lege care a fost promulgată acum de președintele Klaus Iohannis. Acolo se menționează, între altele, faptul că Poliţia Locală poate dispune ridicarea vehiculului ce staţionează pe domeniul public, în afara spaţiilor destinate.

Rămâi fără mașină dacă faci greșeala asta

Legea se referă la obligaţiile pe care le au instituţiile, persoanele fizice şi juridice în gospodărirea localităţilor, menţionând şi posibilitatea ca Poliţia locală să dispună ridicarea vehiculului parcat pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, în afara spaţiilor marcate în acest scop.

Actul normativ spune că autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea.

Numai că partea interesantă vine atunci când e vorba de atribuțiile Poliției Locale, când se pune problema ridicării mașinilor parcate neregulamentar.

În lege se menționează clar că instituţiile şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public. În caz contrar, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, Poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore. Caută, așadar, doar parcările special amenajate. Altfel, riști să scoți din buzunar bani grei.

Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau de administraţia publică locală, sub paza administraţiei publice locale. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Citește și: