07 iul. 2020 | 10:13

Atenție, români. Ce să nu faci dacă ai card bancar și ești la bancomat. Riști să rămâi fără bani în cont

BANI
Atenție, români. Ce să nu faci dacă ai card bancar și ești la bancomat. Riști să rămâi fără bani în cont

Riscul de-a pierde bani la bancomat e încă destul de mare. Dacă-ți iei măsurile necesare de precauți, ești în regulă. Totodată, e bine să știi că două bănci din România deja au venit cu o soluție mult mai bună.

Banca Transilvania și ING Bank oferă opțiune de-a scoate bani de la bancomat fără să folosești cardul. Astfel, ai nevoie doar de aplicație și procesul e mult mai sigur. La BT, de exemplu, noua versiune a BT Pay le permite utilizatorilor să folosească telefonul pentru a retrage bani de la toate bancomatele Băncii Transilvania.

Trebuie doar să intri la „Retrage cash” din ecranul principal al aplicaţiei. Alegi suma dorită, după care e generat un cod, primit prin SMS. La bancomat alegi „Cash fără card”, introduci codul și suma menţionată în aplicaţie. Și, gata, retragi bani fără card.

Dar ce faci dacă ai nevoie să folosești cardul? E bine să-ți iei măsuri de precauți față de dispozitivele de furt de date numite skimmere.

Cum sunt furați banii la bancomat?

Orice verificare suplimentară este binevenită, însă adevărata problemă sunt skimmerele invizibile. Infractorii infectează aparatul cu un program malware denumit skimer. Pentru aceasta, trebuie să aibă acces la ATM – direct sau prin intermediul rețelei interne a băncii.

Odată infectat, atacatorii capătă controlul total asupra aparatului respectiv și pot să retragă toți banii disponibili sau să copieze datele cardurilor folosite de utilizatori – inclusiv codul PIN. Tocmai pentru a nu fi descoperiți, optează pentru a doua variantă, deoarece, dacă ar scoate bani din bancomat, ar atrage atenția și ar risca să se declanșeze o investigație mai amplă, în urma căreia li s-ar da de urmă.

Prin urmare, preferă să fie cât mai discreți posibil. După ce au obținut suficiente date de pe carduri, ei acționează: de exemplu, folosind datele furate pentru a face alte carduri. Cu ajutorul lor, retrag bani de la un bancomat care nu a fost infectat, situat de obicei în alt oraș sau chiar în altă țară.

Ca să previi asta, ar trebui să ai activate notificările pe cont ca să știi mereu unde se duc banii și să anunți banca. Totodată, poți reduce riscul de a întâlni un bancomat infectat cu malware dacă retragi bani doar de la cele aflate în sucursalele băncilor. Ai detalii suplimentare aici.