Atenție, români: cât costă, de fapt, un plin? Prețuri surpriză la benzină și motorină

Atenție, români: cât costă, de fapt, un plin? Prețuri surpriză la benzină și motorină

Prețul carburanților a oscilat puternic de la începutul anului, fiind direct influențat de pandemie. Dar o analiză pe subiect arată cât plătesc, de fapt, șoferii pentru un plin de benzină sau motorină.

E o perioadă în care mulți șoferi sunt pe drumuri, majoritatea dintre ei fiind plecați în concedii. Una dintre rutele aglomerate e București-Constanța, adică pe Autostrada Soarelui, din moment ce mulți români își petrec vacanța la malul mării. În acest context, Agerpres a venit cu o analiză care-ți arată cât te costă, de fapt, un plin până la mare.

Analiza, realizată cu ajutorul aplicației Monitorul Prețurilor, a luat în calcul weekendul 21-23 august. Astfel, s-a constatat că șoferii care pleacă din Bucureşti spre litoral sau se întorc în Capitală ar trebui să alimenteze maşina înainte de intrarea pe autostradă.

Motivul e simplu: benzina și motorina costă mai mult la benzinăriile de pe A2.

Cât costă, de fapt, un plin de benzină sau motorină

Potrivit analizei, la staţiile Petrom de pe Autostrada Soarelui (A2), un litru de benzină standard costa vineri 4,55 de lei. Spre comparaţie, în benzinăria Petrom Nicolae Grigorescu din Bucureşti, preţul era de 4,45 de lei. La capătul celălalt al călătoriei, la Constanţa, preţul benzinei în reţeaua Petrom este de 4,43 lei pe litru.

Un calcul s-a făcut și pentru staţiile Rompetrol: weekendul trecut,  benzina costă 4,62 lei pe litru pe autostradă şi 4,51 lei în Bucureşti şi Constanţa. Acelaşi tip de carburant în reţeaua OMV costă 4,60 lei pe autostradă, 4,55 lei în Capitală şi 4,52 lei pe litoral.

Astfel, la un rezervor mediu de 50 de litri, un şofer ar economisi aproximativ 6 lei dacă alimentează cu benzină înainte de a intra pe Autostrada Soareului. Un fapt de menționat ar fi, însă, faptul că diferența dintre preţul din oraşe şi cel din benzinăriile de pe autostradă nu mai este atât de mare.

AGERPRES amintește că anul trecut s-au făcut aceleași calcule, iar economia pentru un plin era de peste 10 lei. Cumva, anul acesta, din cauza cererii scăzute, diferența e mai mică.

În ceea ce priveşte motorina, unele sortimente pe autostradă au devenit chiar mai ieftine decât în Bucureşti. Petrom vinde motorina standard pe A2 cu 4,55 lei pe litru, în timp ce în Bucureşti motorina costă 4,59 lei pe litru, iar, în Constanţa, 4,43 lei pe litru.

La Rompetrol, motorina este 4,67 lei pe autostradă, 4,65 lei în Bucureşti şi 4,47 lei în Constanţa, iar, la OMV, un litru de diesel costă 4,65 lei atât pe autostradă, cât şi în Bucureşti, şi 4,47 lei în Constanţa. Preţurile din benzinăriile de pe autostrăzi sunt de regulă mai mari decât media, mai ales în perioada vacanţelor, când oamenii călătoresc mai mult.

În plus, pe Autostrada Soarelui, business-ul benzinăriilor este unul sezonier – cu alte cuvinte, în afara sezonului estival, puțini șoferi alimentează pe A2.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: