30 nov. 2020 | 14:49

Atenție, români: cardul, contul bancar sunt în pericol. Pierzi bani dacă faci asta

BANI
Atenție, români: cardul, contul bancar sunt în pericol. Pierzi bani dacă faci asta

Trebuie să ai mare grijă la acest aspect când scoți bani de la bancomat. De multe ori nici nu-ți dai seama că poți fi furat, mai ales în străinătate.

Anul acesta este evident că am călătorit mai puțin, dar asta nu înseamnă că nu vei reveni la vacanțe. De aceea e bine să știi că orice călătorie care durează mai mult de o săptămână vine adesea cu un cost ascuns de ordinul sutelor de lei. Și acesta e legat de costul accesului la bani: fie din cursul valutar, fie din comisioanele la bancomat sau taxele de transfer.

La ce să fii atent când folosești cardul la bancomat

Trebuie să știi că în afara României și la bancomatele altor bănci în afară de cea la care ai cont, comisioanele sunt destul de mari. Sunt bănci, ca ING Bank sau Banca Transilvania, care au venit cu opțiunea de-a retrage bani fără comision de la orice bancomat. Dar și acest lucru se întâmplă doar în anumite condiții, în funcție de ce tip de client ești.

Astfel, în alte țări, cele mai mari costuri apar când retragi bani de la bancomat, motiv pentru care este de preferat să plătești cu cardul ori de câte ori ai ocazia.

Dacă totuși ai nevoie și de bani cash, este de preferat să eviți retragerile mici și dese – ele au un comision fix. Mai bine scoți toți banii de care ai nevoie printr-o retragere mai mare, o singură dată.

Mai mult, există o opțiune a multor bancomate din străinătate, care îți vor oferi „ocazia” să faci conversia valutară, adesea printr-o formulare care sună ca și cum ar fi singura opțiune posibilă. Nu face asta. Conform Libertatea, în cel mai bun caz, vei plăti mai mult decât în mod normal pentru schimbul valutar. Altfel, vei pierde încă și mai mult, pentru că se va face conversia de două ori.

Cel mai costisitor scenariu e cel în care încerci să scoți euro de pe un card în euro emis în România. Dacă accepți conversia, bancomatul va cere de la banca ta lei, la un curs foarte defavorabil. Apoi, banca va converti leii înapoi în euro, la cursul ei. În acest caz, sunt frecvente situațiile în care cei care acceptă conversia ajung să rămână cu 5% până la 10% din sumă mai puțin decât în cazul în care ar fi refuzat-o.

Cum plătești mai puțini bani în vacanțe

O soluție ar fi să ai un card de rezervă, dar și o mică rezervă de cash, în cazul în care nu poți plăti digital. De asemenea, verifică la bancă ce curs valutar îți oferă la plata cu cardul. Aici ai două posibilități: fie conversia se face la cursul emitentului (Visa sau Mastercard), care în general este normal, fie plata se decontează la cursul băncii, care cel mai adesea nu e chiar avantajos.

Poți solicita trecerea de la un sistem de conversie la celălalt și la unele dintre bănci cererea va fi acceptată. Apoi, pentru plățile în zona euro, cea mai la îndemână variantă este un card în euro, emis de majoritatea băncilor din România, care vine fără comisioane de schimb valutar la plată.

În final, ține cont că în afara zonei euro, lucrurile se complică foarte mult. Transferurile de bani au costuri ridicate, iar ratele de schimb valutar au marje mult mai dezavantajoase. Pentru astfel de cazuri, este preferabil să găsești un card specializat, de călătorie, care să ofere fie conturi în mai multe valute, fie conversie la un curs foarte avantajos. Poți alege ceva din zona fintech, cum ar fi Revolut, Monese sau altele.