23 sept. 2020 | 10:57

Armata SUA folosește banii de pandemie ca să cumpere arme

ACTUALITATE
Armata SUA folosește banii de pandemie ca să cumpere arme

În martie, Congresul a alocat Pentagonului un fond de urgență de un miliard de dolari, direcționându-l către stocul de materiale și echipamente medicale pentru țară.

Dar, în loc să folosească banii pentru a lupta împotriva pandemiei coronavirusului, relatează The Washington Post, armata a dat sute de milioane de dolari contractanților pentru a cumpăra piese de satelit, arme, drone și alte echipamente militare. Este o decizie cel puțin uimitoare că armata a refuzat să acorde prioritate răspunsului său la pandemie, chiar și după ce Congresul i-a dat bani în mod explicit în acest scop.

Opțiunile de prioritizare a cheltuielilor pe care le face armata sunt profund discutabile, spun criticii

Pentru a explica cheltuielile tulburătoare, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru WaPo că „securitatea economică și securitatea națională sunt foarte strâns corelate”. Dar, după cum raportează WaPo, mulți dintre contractorii cărora le-a trimis fonduri fuseseră deja plătiți în cadrul altor programe de urgență de ajutor pentru coronavirus. Mai mult decât atât, sute de milioane de dolari s-au dus la marii antreprenori, cum ar fi General Electric, care au rămas stabile în timpul pandemiei.

„Suntem recunoscători că Congresul a furnizat autorităților și resurse care au permis puterii executive să investească în producția internă de resurse medicale critice și să protejeze capacitățile cheie de apărare de consecințele COVID”, a declarat Ellen Lord, subsecretarul Pentagonului pentru achiziții și susținere, într-o declarație. „Trebuie să ne amintim întotdeauna că securitatea economică și securitatea națională sunt strâns legate între ele, iar baza noastră industrială este într-adevăr legătura dintre cele două”, a adăugat aceasta.

Între timp, directorul CDC, Robert Redfield, susține că multe aspecte ale răspunsului la coronavirus rămân subfinanțate critic – inclusiv o penurie națională de măști N95 – și că statele nu își pot permite în prezent să distribuie un vaccin, ori de câte ori este considerat finalizat. „Aceasta face parte integrantă din faptul dacă avem priorități bugetare care ne servesc de fapt siguranța publică”, a declarat Mandy Smithberger, analist la Project on Government Oversight, „sau dacă avem un guvern care este condus de interese speciale”.