„Arma secretă” în oprirea pandemiei: locația ta din Google sau Facebook

„Arma secretă” în oprirea pandemiei: locația ta din Google sau Facebook
Sursa foto: Robert Norton / Unsplash

Monitorizarea răspândirii noului coronavirus este complicată, iar guvernul american are în vedere o soluție care implică locația de pe Google și Facebook.

În plină pandemie, unii oameni refuză să contribuie la încetarea răspândirii noului coronavirus. În România, cel puțin, avem o serie de cazuri în care unii fie nu spun că sunt infectați și continuă să aibă contact cu alte persoane, în public, fie nu respectă cerințele autorităților și nu rămân izolați la domiciliu. Până acum, s-au deschis 41 de dosare penale în cazul acestora, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Pentru a împiedica răspândirea virusului, guvernul american propune o soluție mai eficientă și gratuită: folosirea locației de pe Google sau Facebook. Statul american a contactat giganți precum cei menționați pentru a putea implementa o soluție prin care să monitorizeze felul în care virusul se răspândește. Astfel, companiile din sectorul privat ar putea contribui la dezvoltarea unei baze de date anonime pe care guvernul să le poată folosi pentru a monitoriza răspândirea infecțiilor.

De exemplu, datele ar arăta dacă cetățenii respectă recomandarea de a păstra o distanță de un metru între ei și ceilalți. De asemenea, ar contribui și la formularea unei concluzii legată de distanțarea socială și dacă aceasta funcționează, într-adevăr.

Cât de posibilă e folosirea locației de pe Google sau Facebook pentru monitorizarea coronavirusului

Informația nu a fost confirmată oficial și vine de la surse anonime din interiorul Casei Albe. Totuși, vine în urma unor discuții dintre guvernul american și marile companii din Silicon Valley.

Oficialii de la Casa Albă au discutat cu giganții tech din Statele Unite pentru a cere ajutor în lupta cu noul coronavirus cu care se confruntă planeta. Pe de-o parte, statul le-a cerut acestora să ia în serios cu dezinformara de pe platformele online și să lupte cât mai mult cu aceasta, dar și cu alte tipuri de conținut dăunător creat în contextul pandemiei.

De cealaltă parte, americanii au cerut marilor companii să pună la dispoziție instrumentele pe care le au pentru a lupta cu pandemia cu care ne confruntăm. E posibil să fie vorba și de monitorizarea răspândirii virusului prin intermediul locației de pe Google sau Facebook.

Citește și:
Sursa: bgr