Apple, în corzi: cum ar putea plăti scump pentru că și-a ascuns eșecul sub preș

Apple, în corzi: cum ar putea plăti scump pentru că și-a ascuns eșecul sub preș

Apple ar putea plăti scump, dacă dorința unui judecător din California se împlinește. Producătorul american e acuzat că și-a ascuns eșecul și a provocat pagube de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Apple e în corzi după ce un judecător american a decis că producătorul poate fi anchetat. E vorba de acuzații care datează din 2018, când Apple ar fi ascuns cererea slabă de modele iPhone, în special pe piața din China. Investitorii au suferit, astfel, pagube de ordinul zecilor de miliade de dolari.

Reuters scrie că Apple a respins acuzațiile, dar magistrații vor ca ancheta să fie finalizată. Dacă se va demonstra că Apple a ținut secret eșecul său cu privire la vânzarea de modele iPhone, atunci compania condusă de Tim Cook ar putea fi bună de plată.

Apple ar putea plăti scump

Judecătorul din California a decis că acționarii pot intenta un proces legat de afirmațiile directorului general Tim Cook care a lăudat cererea puternică pentru iPhone-uri. Se întâmpla într-o conferință cu analiștii, care a avut loc pe 1 noiembrie 2018.

Dar, câteva zile mai târziu, ieșea la iveală faptul că realitatea era alta și că cererea era, de fapt, scăzută. Compania le-a cerut ulterior celor mai mari producători ai săi să reducă producția.

”În lipsa unor dezastre naturale sau a altor motive, nu este plauzibil că Tim Cook nu a știut că cererea de iPhone-uri din China este în scădere, cu doar cu câteva zile înainte de a reduce producția”, a spus magistratul.

Apple n-a mai publicat apoi numărul de modele iPhone vândute, o decizie care, în opinia judecătorilor, ”sugerează în mod plauzibil că pârâții se așteptau la declinul vânzărilor”. Apple refuză să comenteze momentan decizia.

La momentul noiembrie 2008, Tim Cook se lăuda că iPhone XS și XS Max au avut un start foarte bun și că, deși pe unele piețe există presiuni de scădere a vânzărilor, ”nu include China în această categorie”. Câteva zile mai târziu, Apple cerea Foxconn și Pagatron să oprească planurile pentru noi linii de producție destinate iPhone și unui furnizor important chiar i-a cerut să reducă livrările.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: