Problemele pe care le cauzează aplicațiile de monitorizare a răspândirii virusului
În era tehnologiei, guvernele unor state ale lumii au ajuns să apeleze la aplicații de monitorizare a răspândirii virusului pentru a încerca să rezolve criza actuală. Totuși, deși aplicațiile de acest tip sunt, în teorie, un instrument extrem de util în această situație, există și o serie de dezvantajele care pot veni odată cu acestea.
În prezent, există o listă lungă de state care au adoptat asemenea aplicații care te monitorizează cu scopul limitării răspândirii virusului. Totuși, după cum vei vedea mai jos, cu exemple concrete din Rusia și Marea Britanie, tehnologiile folosite în contextul pandemiei pot cauza, în același timp, probleme.
Tipuri de aplicații de monitorizare a răspândirii virusului
În linii mari, acestea sunt de două feluri: aplicațiile care se bazează pe tehnologia Bluetooth și cele care folosesc tehnologia GPS.
Bluetooth-ul detectează când un alt semnal Bluetooth este aproape și poate estima distanța dintre dispozitive – ceea ce îl face un instrument bun pentru urmărirea contactelor. Prima aplicație de acest gen care se bazează pe această tehnologie a fost dezvoltată în Singapore. Atunci când o persoană se este confirmată pozitiv cu COVID-19, autoritățile medicale pot examina istoricul Bluetooth al persoanei respective și poate contacta ulterior toate persoanele de pe această listă, care vor ajunge în carantină. Lista de țări care au lansat aplicații Bluetooth similare include Marea Britania, Australia sau Malaezia, de exemplu.
Într-un parteneriat, Google și Apple vin cu o infrastructură care poate sta la baza dezvoltării unor aplicații de monitorizare a răspândirii virusului. E vorba de o tehnologie care poate fi pusă la dispoziția celor care vor să dezvolte aplicații prin care să-i urmărească pe cei infectați. În acest fel, cei care au intrat în contact cu astfel de persoane vor fi notificate. De dezvoltarea acestora se pot ocupa Guvernele interesate sau alte companii. Google și Apple vin doar cu tehnologia.
De cealată parte, le avem pe cele bazate pe GPS. Sistemul GPS prin satelit, precum și turnurile de telefonie mobilă, permit guvernelor și operatorilor de rețele să urmărească telefoanele oamenilor. Folosind o bază de date, autoritățile din domeniul sănătății pot vedea când și unde o persoană confirmată pozitiv a intrat în contact cu alte persoane care riscă, la rândul lor, să se infecteze.
Ce probleme s-au descoperit în Marea Britanie
În luna mai, National Health Service din Marea Britanie a lansat o aplicație de monitorizare a răspândirii virusului, bazată pe Bluetooth, în Isle of Wight, o mică insulă din sudul țării. Aplicația va fi inițial testată aici și, în cazul în care se va dovedi utilă, va fi adoptată pe teritoriul întregi țări.
Totuși, experții în securitate din Martea Britanie au identificat nereguli în legătură cu aceasta. Aceștia au avertizat că problemele prezintă riscuri pentru confidențialitatea utilizatorilor, dar și că ar putea fi abuzate pentru a preveni trimiterea alertelor către persoanelor care au intrat în contact cu o persoană infectată.
Printre problemele identificate în cazul aplicației se numără
- puncte slabe în procesul de înregistrare care ar putea permite atacatorilor să fure chei de criptare. Acest lucru ar putea împiedica notificarea utilizatorilor în cazul în care a intrat în contact cu o persoană infectată sau poate trimite notificări false;
- stocarea necriptată a datelor pe telefoane;
Experții sugerează că NHS ia în considerare trecerea de la modelul său „centralizat” actual – în care contactele se corelează pe un server de calculator – la o versiune „descentralizată”, în care corelarea se întâmplă pe telefoanele oamenilor.
Amenzi pe nedrept date în Rusia, din cauza unei aplicații
Autoritățile din Moscova au introdus aici o aplicație prin care să se asigure că răspândirea virusului este limitată. Cu ajutorul acesteia, oficialii se asigură că locuitorii orașului aflați în carantină nu ies afară și nu răspândesc mai departe virusul. Vorbim, în acest caz, nu de una dintre acele aplicații de monitorizare a răspândirii virusului, ci de o aplicație de monitorizare a cetățenilor, prin care autoritățile se asigură că aceștia respectă regulile.
În Moscova, medicii sunt forțați să-i oblige, la rândul lor, pe toți cei care au simptome ale bolii să semneze un document. Prin acesta, oamenii se obligă să descarce aplicația de monitorizare lansată de autorități. Pentru a se asigura că oamenii stau acasă, aplicația le cere acestora selfie-uri, la intervale întâmplătoare, pe care sunt obligați să le facă imediat. Dacă nu trimiți fotografia, ești obligat să plătești o amendă de 4.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 250 de lei.
Aplicația are două probleme serioase. În primul rând, persoanele aflate în carantină primesc, de multe ori, aceste notificări care le solicită un selfie, în mijlocul nopții, atunci când dorm. Astfel, aceștia nu aud telefonul și nu trimit la timp fotografia solicitată. De asemenea, o a doua problemă este reprezentată de bug-urile din aplicație. De multe ori, aceasta se blochează când o persoană încearcă să trimită fotografia obligatorie.
Ce alte probleme mai pot apărea în cazul unor aplicații de monitorizare
E clar că toate aceste aplicații pot fi utile în lupta cu virusul, cel puțin la nivel teoretic. Numai că acestea pot cauza, în același timp, și probleme. Cele expuse mai sus nu sunt singurele care pot apărea.
Deși măsurile stricte s-ar putea dovedi cele mai eficiente în limitarea răspândirii virusului, există și posibilitatea ca persoanele să fie afectate de o supraveghere mult prea strictă. Evident, asta ține și de felul în care fiecare stat gestionează situația.
În cazul Rusiei sau Iranului, de exemplu, mulți contestă deciziile luate de autorități și consideră că pandemia este doar un pretext prin care să poată spiona în voie cetățenii. De altfel, despre aplicația adoptată în Israel, chiar prim-ministrul țării a recunoscut că măsurile adoptate nu respectă întru totul drepturile cetățenilor. „Vom implementa măsuri pe care le-am implementat anterior doar împotriva teroriștilor. Unele dintre acestea vor fi invazive și vor aduce atingere vieții private a celor afectați”, a declarat prim-ministrul Israeulului, Benjamin Netanyahu.
În Coreea de Sud, Autoritățile monitorizează atât locația persoanelor prin telefon, cât și tranzacțiile făcute cu cardul sau interviuri față în față cu pacienți pentru a crea o hartă virtuală, disponibilă tuturor. Aceasta permite altor cetățeni să verifice dacă s-ar putea să se fi intersectat cu vreun pacient confirmat cu coronavirus. Totuși, nu toți cetățenii văd măsurile adoptate drept unele bune. De exemplu, o femeie din statul coreean spune că harta virtuală creată din datele legate de locație a afectat-o. Aceasta spune că n-a mai frecventat barul de lesbiene la care obișnuia să meargă de teamă că, în cazul în care va fi infectată cu virusul, toată lumea îi va afla orientarea sexuală.