Aplicația prin care vei vedea mai ușor unde sunt focarele de epidemie din România
În ultimele luni s-a discutat tot mai mult despre cum tehnologia poate ajuta în pandemie. Aplicațiile au fost un vector principal. Acum ar avea și România așa ceva.
Aplicația Coronavirus COVID-19 România ar urma să fie dezvoltată la Spitalul Militar. Aceasta ar prezenta harta cazurilor, statistica pe zile, informaţii legate de infrastructura spitalicească, detaliile relevante ale fiecărui caz, dar și un sistem de alertă medicală timpurie.
Procesul de evaluare a propunerilor de proiecte a fost finalizat pe 29 mai.
Aplicaţia Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile. Mai mult, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei, dar şi detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.
De ce are nevoie România de o așa aplicație
Cetăţenii sunt principalii beneficiari, aceştia fiind avertizaţi, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă.
Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai aplicației. Astfel, ei vor gestiona mai bine resursele umane, dotările cu echipamente de protecţie şi, implicit, bugetarea de activităţi specifice contextului pandemic, susține Spitalul Militar Central, citat de G4Media.
Ca să vezi ce ar însemna așa ceva, putem lua exemplul Islandei. Sigur, e o țară mică, dar poate servi drept un „centru” de testare foarte bun. Peste 40% dintre locuitorii țării folosesc aplicația de monitorizare a răspândirii virusului. Vorbim, așadar, despre cea mai mare rată de penetrare din lume a unei astfel de aplicații.
Aplicația se numește Rakning C-19, a fost adoptată în Islanda în aprilie și a fost prezentată drept o modalitate bună de a monitoriza mai bine felul în care se transmite virusul în această țară. Colectează datele GPS ale utilizatorilor pentru a compila o înregistrare a locurilor în care aceștia s-au dus. Acest lucru permite să analizeze dacă cei cu un diagnostic pozitiv răspândesc boala.