15 mai 2020 | 10:58

Aplicația care-ți spune dacă ai stat lângă o persoană infectată: când decide STS să o avem și-n România

ACTUALITATE
Aplicația care-ți spune dacă ai stat lângă o persoană infectată: când decide STS să o avem și-n România

Pe timpul pandemiei, dezvoltatorii de aplicații au cunoscut un mare succes cu aplicațiile care monitorizează cazurile de infectare. O astfel de soluție vine și de la un român, dar nu e implementată în România. Motivul: STS încă nu a luat-o în seamă.

Un român a creat o aplicație care-ți spune dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus. E dezvoltată de Andrei Țăranu, iar proiectul său a câștigat și premii sub formă de finanțare de la autoritățile europene. Totuși, n-ai auzit de această aplicație și ea nu e disponibilă în România.

Are un succes imens, însă, în India, acolo unde a fost instalată de 100 de milioane de oameni. La noi în țară, proiectul a fost depus la STS, dar încă nu e luat în seamă, după cum notează Libertatea.

Cum funcționează aplicația și de ce n-o bagă în seamă STS

Aplicația a fost creată de Andrei Ţăranu și funcționează pe baza unei hărți care arată interacțiunile cu cei infectați. Proiectul a fost depus și-n România, dar STS n-are un răspuns deocamdată.

„Noi suntem pe lista scurtă de proiecte a STS de mai bine de o lună. Rămâne de văzut dacă acum o să ne bage mai mult în seamă. Înţelegem că o să-i contacteze şi Comisia Europeană, să le spună de noi”, a declarat Andrei Ţăranu pentru Libertatea.

Proiectul său a luat naștere imediat după izbucnirea pandemiei și, la acel moment, nu știa că ideea apăruse deja în China și era testată. Aplicația a fost dezvoltată împreună cu un alt specialist din Croația, unul dintre cei mai buni de pe piață, după cum susține românul.

„A reuşit să dezvolte o arhitectură logică viabilă, care să corespundă cu tiparul după care se răspândeşte virusul. A primit peer review de la specialişti în date de la MIT şi Oxford. În baza interacţiunilor avute, primeşti o alertă: mergi acasă, stai acasă până când ţi se alocă un test”, adaugă el.

Tehnologia din spate e simplă: aplicația foloseşte triangulaţia, Bluetooth şi GPS-ul pentru a descoperi lângă ce alt utilizator ai fost. Important de spus, însă, că pentru a avea eficacitate maximă, aplicația trebuie să aibă acces la raportarea persoanelor infectate și să fie utilizată de cât mai mulți oameni.

Proiectul a câștigat și un premiu 3.000 de euro de la Comisia Europeană.