14 dec. 2020 | 13:42

Anunțul zilei pentru toți șoferii: mare atenție la aceste reguli, te pot costa scump

CHESTII
Anunțul zilei pentru toți șoferii: mare atenție la aceste reguli, te pot costa scump

În sezonul rece, șoferii trebuie să țină cont de câteva sfaturi pentru a nu avea probleme cu mașina. Însă mulți dintre ei, indiferent de experiență, ajung să facă aceleași greșeli.

În sezonul rece, mașina necesită o îngrijire specială. Șoferii trebuie să evite neapărat aceste greșeli pe timpul iernii pentru a fi sigur că autoturismul lor nu-i lasă în drum sau, mai rău, nici măcar nu vrea să mai pornească. E bine să te pregătești din timp pentru sezonul rece.

Dar dacă nu ai apucat deja să o faci, iată ce trebuie să știi.

Greșelile ce trebuie evitate de șoferi în timpul iernii

Nu pleca la drum cu anvelope de vară: e bine să faci schimbul din timp pentru că nu se știe niciodată când ajungi pe un drum înzăpezit. De asemenea, ar fi bine să ai în portbagaj o pereche de lanțuri auto. Nu sunt prevăzute de lege, nu sunt obligatorii, așadar nu-ți iei amendă dacă nu le iei. Dar, spre binele tău, ar fi bine să existe acolo că nu se știe niciodată.

N-ar strica să-ți achiziționezi și un săculeț de nisip. Evident, nu trebuie să lipsească lopata. Te ajută și la deszăpezire, dar și dacă vrei să împrăștii material antiderapant – fie că e vorba de sare, fie că e vorba de nisip. Evident că autoturismul trebuie să fie echipat deja cu anvelope de iarnă.

Printre obiectele pe care legea te obligă să le ai în mașină se numără și o trusă de prim-ajutor. Acolo ai, în caz de accidente grave sau răni minore, pansamente, medicamente și diverse soluții. Ideal ar fi să n-ai nevoie niciodată de așa ceva. În mașina ta trebuie să se mai regăsească și diverse soluții de degivrare. Sunt tuburi de spray cu alcool care-ți dezgheață imediat parbrizul sau sticluțe mici cu soluție pentru a elimina gheața de pe încuietorile clasice de pe portiere.

Nu uita nici clasicele activități pe care trebuie să le faci atunci când cobori să-ți deszăpezești mașina. Pornești motorul și-l lași să se încălzească, timp în care tu cureți mașina de zăpadă. Ai grijă ce unelte folosești pentru a nu-ți zgâria geamurile și caroseria.