Anunțul care vizează milioane de pensionari: ce se întâmplă cu mărirea de 40% din toamnă

Anunțul care vizează milioane de pensionari: ce se întâmplă cu mărirea de 40% din toamnă

Pe zi ce trece, scade probabilitatea ca pensiile să fie mărite la toamnă în conformitate cu decizia parlamentului. Cele mai recente lămuriri pe marginea subiectului au venit direct de la premier.

Guvernul condus de Ludovic Orban se află într-o situație foarte dificilă, mai ales după consecințele economice dezastruoase ale pandemiei. Cu toate acestea, din punct de vedere legal, este nevoit să mărească pensiile cu 40%, începând cu această toamnă, pentru toți pensionarii. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este destul de improbabilă, cel puțin nu cu acea valoare.

În mod previzibil, Orban vrea să mărească pensiile românilor, dar acest lucru se va întâmpla ”în mod realist, pe baza realităților economice”, a insistat premierul. Încercând să sfărâme orice fărâmă de optimism din partea pensionarilor care în mai visau la acei 40%, șeful Guvernului a clasificat acea valoare ca fiind ”o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD.” El este de părere că „ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică”, cu atât mai mult în condițiile actuale.

„Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. (…) O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. (…) Cum să vă spun, putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a spus Orban, luni seara, la Digi 24.

Partea bună este că sigur va exista o creștere a pensiilor. „Vom creşte pensiile, cu siguranţă, dar vom creşte realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor. Nu poţi să-ţi baţi joc. (…) Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. (…) Să aibă încredere că vom creşte pensiile cu cât ne va permite economia şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, a explicat Orban.

Citește și: