14 mai 2020 | 12:52

Anunț important pentru milioane de români: ce faci ca să n-ai facturi mai mari la gaze

BANI
Anunț important pentru milioane de români: ce faci ca să n-ai facturi mai mari la gaze

Milioane de români s-ar putea trezi, de la 1 iulie, cu facturi mai mari la gaze, din cauza schimbării legislației. Din fericire, există câteva pârghii la care poți apela și de care furnizorii nu vor să știi.

3,4 milioane de români s-ar putea trezi că vor plăti facturi mult mai mari la gaze din data de 1 iulie. E data de la care piața se va liberaliza, dar nu toți furnizorii își informează clienții despre acest lucru. Astfel, trebuie spus că în această perioadă îți poți renegocia prețul plătit pentru gaze.

Cine nu face acest lucru, riscă să se trezească din iulie încolo cu facturi mult mai mari. Furnizorii nu îi informează că au dreptul la renegociere, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Ce s-ar putea întâmpla cu facturile la gaze din 1 iulie

Asociația susține că peste 80% dintre furnizori se feresc să-și informeze clienții că vor trece într-o piață liberă și că-și pot renegocia contractele. Nici românii nu-s foarte bine informați la acest capitol.

Spre exemplu, datele AEI arată că doar 5% dintre consumatorii casnici știu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piața liberă de gaze și un număr și mai mic dintre aceștia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că prețul nu va mai fi stabilit “de stat” și că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.

  • 80% dintre furnizorii actuali nu și-au informat „casnicii” că urmează să fie „liberalizați”, prin anunțuri postate pe paginile lor de internet;
  • 83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piața va fi liberalizată;
    ofertele actuale propuse consumatorilor au prețuri egale sau mai mari cu până la 55% decât prețurile din contractele existente, în condițiile în care cotațiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19;
  • ofertele actuale, pentru cei care au trecut printr-o primă ofertare și renegociere, au prețuri superioare prețurilor estimate de AEI ca fiind corecte și variază între un plus de 5,5% și 64,5% față de acestea, în funcție de regiune;
  • există oferte „ciudate”, cu valabilitate exagerată, de exemplu, până în anul 2030.

Reprezentanții Asociației atrag atenția că mai e foarte puțin până la 1 iulie, iar românii ar trebui să știe că piața va deveni liberă. Ar fi bine, așadar, ca în această perioadă să te interesezi și să încerci să obții cel mai bun preț, pentru a nu te trezi cu facturi uriașe. Poate nu la vară, dar posibil în lunile de iarnă, atunci când consumul crește considerabil. 

„Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorității furnizorilor față de clienții lor casnici și disprețul față de legislația în vigoare în România, dar și manifestarea siguranței că și pe viitor clienții lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislația în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienții vor accepta prețul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-și dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major viețile tuturor celor care sunt consumatori de gaze.”
Dumitru Chisăliță, președintele AEI