Anunț fără precedent de la Poliție: toți românii care au cont bancar trebuie să știe. Paguba e enormă

Anunț fără precedent de la Poliție: toți românii care au cont bancar trebuie să știe. Paguba e enormă

Când vine vorba de fraude bancare, România stă destul de bine față de alte țări. Dar un moment recent ne arată ce scheme folosesc infractorii.

Pe 12 august, poliţiştii şi procurorii au realizat 45 de percheziţii domiciliare la suspecţi cercetaţi pentru infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Banca de la care au obținut banii n-a fost dezvăluită, dar e din București.

Claudiu Enache, comisar-şef la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, a declarat că persoanele care beneficiau de credite cu acte false erau îndrumate de reprezentanţii unei societăţi de brokeri. Acestea obţineau peste 70% din sumele împrumutate.

Paguba pentru banca respectivă e de 2 milioane de lei, conform Agerpres.

„Este posibil să fie mult mai multe astfel de situaţii, sesizările au fost de la unitatea bancară, pentru fapte săvârşite în anul 2019, pentru acele situaţii în care persoanele care au obţinut credite nu le-au restituit şi s-a demonstrat că înscrisurile depuse la dosarul pentru creditare sunt falsificate. (…) În majoritatea cazurilor, solicitanţii au depus documente care atestau în fals că sunt pensionari, că au venituri exclusiv din această sursă, şi au depus facturi de utilităţi de asemenea falsificate, de asemenea şi alte înscrisuri pentru dosarul de creditare care nu corespund cu realitatea.”
Claudiu Enache, comisar-şef

Ce se întâmplă cu angajații băncii – vinovați sau nu?

Enache a declarat că, deocamdată, nu s-a stabilit implicarea unor angajaţi din cadrul băncii. În majoritatea cazurilor a existat un intermediar, o societate de brokeri, care a certificat realitatea documentelor depuse la dosarul de creditare. Este posibil să fie mai multe cazuri de credite luate cu acte false.

Sunt cercetaţi 56 de suspecţi pentru un prejudiciu cauzat estimat la 2 milioane de lei. De la locuinţele percheziţionate au fost ridicate înscrisuri şi medii de stocare care vor fi administrate ca probatoriu în cele două cauze.