09 sept. 2020 | 11:47

Anunț de ultimă oră pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină: puteau doar să viseze la așa ceva

AUTO
Anunț de ultimă oră pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină: puteau doar să viseze la așa ceva

În 2020, prețul petrolului a înregistrat o scădere masivă. Și asta s-a văzut direct la pompă, unde șoferii cu mașini pe benzină și motorină au plătit mai puțin. Un anunț recent arată direcția în care merg lucrurile acum.

Un vaccin anti-COVID încă nu există, iar în numeroase țări numărul de cazuri e încă la un nivel ridicat. Pandemia continuă să producă schimbări în piața produselor petroliere. De exemplu, petrolul a revenit la prețul de 40 de dolari pe baril la Londra. Astfel, în mai puțin de două săptămâni, înregistrează o scădere de 13%, cu efecte la pompă.

Acesta e cel mai redus nivel de la final de iunie. Estimările și îngrijorările analiștilor arată că cererea nu va crește așa cum era anticipat. Cauza e revenirea economiilor destul de lentă. Și, recent, Arabia Saudită a anunțat că vinde cu un discount mai mare către Asia pentru a se menține ca un exportator relevant ca volum.

Totodată, a exista o schimbare și în piața valutară. Dolarul a pierdut în fața principalelor monede și atunci cotațiile au rămas ceva mai sus pentru a compensa pierderea. Totuși, consumul din China nu mai este pe măsura așteptărilor. S-au făcut rezerve mari când cotațiile erau foarte jos și s-a ajuns să se depoziteze cantități impresionante chiar pe petroliere.

Ce se întâmplă în România la pompă cu prețul la benzină și motorină?

Fluctuațiile de pe piața internațională nu se resimt peste noapte și în România. Tocmai de aceea e bine să fii cu ochii pe minime și să vezi care e direcția. De exemplu, pe 9 septembrie, cea mai ieftină benzină e în Târgoviște, la 4,29 lei pe litru. Cea mai ieftină motorină e în Palazu Mare, Constanța, la 4,28 lei.

Când vine vorba de orașele mari, în București minima la benzină e de 4,39 lei, iar la motorină e de 4,42 lei. În cazul Constanței, de exemplu, minima la benzină e de 4,4 lei, iar motorina e la 4,29 lei. Le poți cerceta pe toate aici.