22 dec. 2020 | 10:42

ANAF pregătește dezastrul pentru români. Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

CHESTII
ANAF pregătește dezastrul pentru români. Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021

ANAF pregătește măsuri dure de la 1 ianuarie, instituția având mână liberă la a iniția diverse operațiuni care nu vor fi pe placul românilor.

ANAF se pregătește să intre tare în pâine de anul viitor, chiar de la 1 ianuarie. Începe încă de anul acesta să trimită somații de plată și, pentru românii care și-au amânat ratele la bancă, urmează zile grele. Asta pentru că facilitatea oferită în primăvară expiră la 31 decembrie.

În lipsa unui Guvern cu atribuții depline, care să prelungească perioadă prin Ordonanță de Urgență, acest răgaz nu mai este permis.

ANAF, cu ochii-n patru de la 1 ianuarie 2021

Potrivit specialiștilor, ANAF poate începe să trimită somaţii de plată, de la 28 decembrie. pentru românii cu datorii mai mari de 100 de lei şi mai vechi de șase luni. Sunt vizate de aceste proceduri inclusiv firmele cu întârzieri la plată și penalizări, iar multe dintre ele sunt cele au avut de suferit din cauza pandemiei.

Dacă acei bani nu-s plătiți, într-o jumătate de an se poate trece la executări silite.

Pe lângă amânarea diverselor dări către stat, Guvernul a creat la începutul pandemiei și cadrul legal pentru ca românii să-și poată amâna plata ratelor la bănci, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Prevederea poate fi prelungită sau nu, dar acest lucru o poate face doar un Guvern cu atribuții depline, ceea ce la acest moment România nu are. ABE – adică Autoritatea Bancară Europeană – venea recent cu ceva clarificări pe acest subiect. Și, evident, sunt apărate mai mult interesele băncilor, iar guvernele nu prea mai au ce face.

Derogările ABE nu prea lasă loc de interpretări sau diverse prelungiri. Practic, în 2021 se mai poate obține o derogare de o lună, maximum două.

O suspendare mai mare necesită fie garanţia statului, dacă îşi va dori şi va putea să şi-o asume, fie provizionarea de către bănci a creditelor restructurate, transmite Autoritatea.  Totul pentru ca bancherii să nu ajungă în situația de a se trezi cu creștere ratei creditelor neperformante.