13 mart. 2020 | 11:04

ANAF, planuri de digitalizare: cum te va ajuta pe tine modernizarea serviciilor

ACTUALITATE
ANAF, planuri de digitalizare: cum te va ajuta pe tine modernizarea serviciilor

ANAF și, în general, instituțiile statului promit că se vor moderniza și-ți vor oferi servicii digitalizate. Anul 2020 vine cu noi promisiuni în acest sens.

Statul promite digitalizare și insistă că-și va moderniza serviciile astfel încât să nu mai stai la cozi la ghișee. Poți rezolva multe online, iar pe lista instituțiilor care-ți promit acest lucru se înscrie și ANAF.

Fiscul susține cî, anul acesta, intră într-un program de modernizare IT. Cu alte cuvinte, se va schimba total modul în care se desfășoară relația cu clienții și cu firmele din România.

ANAF promite digitalizare

ANAF susține că a depus mai multe proiecte și a obținut fonduri UE pentru modernizarea IT, inclusiv cel pentru introducerea SAF-T. Strategia vine în contextul în care Guvernul a adoptat o OUG care permite ca în cazul contractelor pentru infrastructuri IT considerate de interes național, achizițiile să aibă loc într-un regim similar celor din domeniul apărării și securității.

Adică mult mai rapid, după cum arată profit.ro.

Ce reprezintă proiectul SAF-T? E vorba de un proiect prin care autoritățile doresc finalizarea sistemului de transfer electronic de informații între persoane juridice și ANAF până la finalul acestui an.

Există un fișier standard de audit și taxe (SAF-T), care înseamnă, între altele, viteză și costuri mai mici. Astfel, Fiscul vrea extinderea și îmbunătățirea tehnicilor de control electronic. Beneficiile ar fi de ambele părți: atât pentru contribuabili, cât și pentru instituție. Sigur că statul urmărește, de fapt, să-și crească încasările la buget. Cu un sistem bine pus la punct, rău-platnicii vor fi identificați mai repede și va exista un control mai strict.

ANAF îți pune deja la dispoziție SPV – platforma cunoscută drept Spațiul Privat Virtual. Acolo poți, între altele, să-ți verifici istoricul fiscal și să-ți plătești dările către stat. De asemenea, ai legătură către ghișeul.ro, acolo unde-ți verifici taxele și impozitele locale și te pui la curent cu activitatea fiscală din localitatea ta.