Anunț de la ANAF: până când poți depune Declarația unică

Anunț de la ANAF: până când poți depune Declarația unică

Declarația unică e acel document pe care trebuie să-l depui dacă obții venituri din activități independente. ANAF a anunțat termenul limită pentru depunerea acestui formular.

Declarația unică e documentul pe care trebuie să-l depună persoanele care realizează venituri din activități independente. Deși s-a vorbit despre digitalizare și eliminarea birocrației, ANAF precizează că Declarația unică se depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă.

De asemenea, persoanele fizice trebuie să aibă asigurată și o confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

Există, e drept, și situația în care poți evita cozile de la ghișeu și poți transmite declarația prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Până când poți depune Declarația unică la ANAF

Potrivit ANAF, termenul limită pentru depunerea „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” este 25 mai 2020. Formularul se utilizează atât pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019, cât şi pentru estimarea obligaţiilor datorate pentru anul 2020.

„Declaraţia unică se depune de persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România, din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, piscicultură şi/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum şi venituri din alte surse (de exemplu: câştiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă)”, precizează ANAF.

Potrivit ANAF, Declaraţia unică se depune şi de persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România, precum: venituri din activităţi independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: