Amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. Legea de care toți românii trebuie să știe ca să evite problemele cu Poliția

Amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. Legea de care toți românii trebuie să știe ca să evite problemele cu Poliția

Polița RCA e subiectul unei dezbateri aprinse în aceste zile. S-a exprimat și Poliția Română pe subiect. Din fericire, legea a fost modificat și șoferii din România trebuie să știe urgent asta.

Într-un mesaj pe Facebook, Poliția Română a vrut să atragă atenția asupra unei probleme care poate conduce la amendarea șoferilor cu amenzi între 1.000 și 2.000 de lei. Subiectul e prezentarea poliței RCA agentului din trafic.

„Polița de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online. Greșit! Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice. Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului”, a transmis Poliția Română pe Facebook. Doar că lucrurile s-au schimbat.

politia romana amenda rca

De săptămâna aceasta, e bine ca șoferii să știe că polița RCA poate fi arătată digital. Modificarea a fost făcută în cadrul unei ședințe a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Este vorba de completarea Normei nr.20/2017 privind asigurările auto din România. Mai precis, discutăm de articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.

Ce se poate face acum când te oprește Poliția și-ți cere polița RCA?

Conform ASF, polița RCA poate fi de acum prezentată și în format electronic. Astfel, nu mai este nevoie să păstrezi cu sfințenie o foaie tipărită care atestă aceeași informație dintr-un PDF.

Totodată, a fost introdusă litera c) care stipulează că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, o constituie şi informaţia rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data interogării.

Asigură-te că-ți ști drepturile ca să n-ai probleme cu amenzile. Ironic în acest caz e că mesajul Poliției Române pe Facebook a fost publicat cu o zi înainte de anunțul ASF.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: