11 nov. 2020 | 18:12

Alimentul care te poate ajuta să trăiești mai mult sau măcar mai bine.

ACTUALITATE
Alimentul care te poate ajuta să trăiești mai mult sau măcar mai bine.

Conform rezultatelor preliminare ale unui studiu, consumul regulat de ardei iute ar putea avea beneficii medicale majore, inclusiv un risc redus de boli de inimă, cancer și o durată de viață mai lungă, în general. Astfel, acest aliment te face, practic, să trăiești mai mult.

Rezultatele nu au fost încă evaluate și publicate într-o revistă academică, dar vor fi prezentate în cadrul unei conferințe a American Heart Association (AHA) care începe vineri, iar lucrarea se bazează pe date extinse. În cadrul analizei, oamenii de știință au cumulat rezultatele a aproximativ 4.729 de studii privind rezultatele sănătății includerii ardeiului iute într-o dietă care a acoperit, în total, peste 570.000 de participanți.

„Am fost surprinși să constatăm că în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului tuturor cauzelor bolilor cardiovasculare și a mortalității prin cancer”, a spus dr. Bo Xu, autor principal al studiului și un cardiolog la Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute, într-un comunicat de presă AHA. Acesta subliniază faptul că factorii dietetici pot juca un rol important în sănătatea generală.

Cum a decurs studiul despre acest aliment

Mai exact, analiza a constatat că cei care mănâncă ardei iute au avut un risc relativ cu 26% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care au consumat rareori sau nu au mâncat acest aliment, precum și o scădere cu 23% a riscului de deces prin cancer. Cu toate acestea, oamenii de știință au observat o reducere de 25% a riscului de a muri din orice cauză.

Pentru a clarifica, aceste cifre se ocupă de riscurile relative față de riscurile absolute, deci descriu schimbarea riscului între două grupuri – nu înseamnă neapărat că consumul de ardei iute va reduce șansele de a muri din cauza bolilor de inimă cu 26%, ci mai degrabă cotele unui grup – grupul care a mâncat ardeii – sunt cu 26% mai bune decât ale celuilalt.

Dar, pentru că oamenii de știință se uitau doar la tendințele identificate de alte studii, fiecare dintre ele având parametrii și condițiile sale, nu pot desena o legătură cauzală între consumul de ardei iute și sănătatea îmbunătățită.

„Motivele și mecanismele exacte care ar putea explica concluziile noastre, totuși, sunt în prezent necunoscute”, a spus dr. Xu în comunicat. „Prin urmare, este imposibil să afirmăm în mod concludent că consumul de ardei iute poate prelungi viața și reduce decesele, în special din cauza factorilor cardiovasculari sau a cancerului. Sunt necesare mai multe cercetări, în special dovezi din studii controlate, pentru a confirma aceste descoperiri preliminare”.