17 iun. 2020 | 12:03

Alertă pentru cei cu astfel de mașini pe motorină și benzină. Totul se va schimba în marile orașe dacă decizia va fi luată

AUTO
Alertă pentru cei cu astfel de mașini pe motorină și benzină. Totul se va schimba în marile orașe dacă decizia va fi luată

Șoferii cu mașini pe benzină și motorină sunt vizați de un proiect legislativ care ar putea schimba modul în care se circulă în marile orașe.

Parlamentul vrea să facă deplasarea cu mașina mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător. În prezent, mașinile pe benzină și motorină se numără printre principalele surse de poluare în marile orașe. Așa că aleșii de la București le-au pus gând rău.

Astfel, un proiect legislativ prevede eliminarea treptată a acestora de pe străzi. Inițiativa prevede ca, începând din 2025, vehiculele care asigură servicii de transport persoane (taxi, Uber) și cele sub 7.5 tone care distribuie mărfuri în interiorul orașelor să fie “verzi”. Adică electrice sau hibride.

Inițiatorii vor ca aceste mașini diesel și pe benzină să fie înlocuite de vehicule cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau GPL.

Alertă pentru cei cu mașini pe benzină și motorină

Inițiativa a fost depusă în Parlament de mai mulți deputați și prevede interzicerea circulației în orașe pentru anumite categorii de mașini diesel și pe benzină, din 2025.

“Începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi, Uber, Clever etc, precum și autoutilitarele, autoturismele și autocamioanele cu masa totală sub 7.5 tone care efectuează distribuție/ transport de mărfuri în interiorul orașelor trebuie să fie autovehicule verzi,” prevede noul proiect legislativ.

Inițiatorii consideră că autovehiculele „verzi’ sunt cele cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau GPL. Utilizarea autovehiculelor de transport cu motoare diesel sau benzină va fi permisă în orașe exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră şi transport de persoane ocazional sau care tranzitează orașul. Adică doar vehiculele deținute de autoritățile statului.

Pentru transportul interjudețean și județean de persoane, public sau privat, inclusiv pentru pentru efectuarea curselor pentru serviciu (navetă), local sau județean/ interjudețean,”persoanele fizice sau juridice vor putea deține licențele de transport numai în condițiile în care parcul total de autovehicule deținut de transportator (persoana juridică sau  fizică ce efectuează transportul de persoane) conține autovehicule verzi într-un procent de minim 80% din flota necesară desfăşurării activității”, începând tot cu cu data de 1 ianuarie 2025.

În plus, toate persoanele juridice cu capital majoritar de stat şi instituțiile publice din România vor fi obligate să aibă în parcul propriu minimum 80% autovehicule verzi începând cu data de 1 ianuarie 2025.