Adevăratele consecințe pe termen lung ale infecției cu coronavirus: ce se întâmplă cu plămânii
Consecințele pe termen lung ale infecțiilor cu coronavirus continuă să fie un subiect complex pentru cercetători, dar primele vești nu sunt îmbucurătoare.
Foarte mulți oameni sunt dezamăgiți de faptul că autoritățile și medicii fac recomandării contradictorii, când vine vorba de tratamentul împotriva coronavirus și a soluțiile împotriva răspândirii sale. Realitatea este însă că, în fiecare săptămână, apar informații noi despre modul în care funcționează infecțiile cu Covid-19, câte forme ale virusului există și care sunt urmările infectării pe termen lung.
Un nou studiu publicat de The Guardian atrage atenția asupra faptului că pacienții diagnosticați cu Covid-19 se confruntă cu dificultăți de respirație, tuse și probleme pulmonare timp de cel puțin câteva săptămâni după externarea din spital.
Efectele de lungă durată ale virusului asupra plămânilor și asupra stării generale de sănătate reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare. Acest fenomen a fost identificat chiar și rândul pacienților care au dezvoltat forme relativ ușoare ale bolii, deci nu este nimeni salvat.
Din păcate pentru bolnavi, au fost înregistrate și cazuri în care au fost necesare câteva luni pentru ca plămânii să funcționeze în parametrii normali, premergători infectării cu Covid-19. Cel puțin un sportiv de performanță din NBA, infectat cu coronavirus, nu și-a revenit la puterea pe care a avut-o înainte să se îmbolnăvească nici după trei luni de la vindecare.
Cea mai recentă analiză pe marginea acestui subiect a fost publicată de un grup de cercetători din Austria, cu mențiunea că rezultatele sunt provizorii. Potrivit acestora, timp de șase săptămâni după ce au părăsit spitalul, 88% dintre pacienți prezentau încă leziuni, vizibile la ecografie, cum ar fi aspectul de cioburi de sticlă în plămâni. În același timp, 47% aveau probleme de respirație. La 12 săptămâni distanță de momentul externării, procentele pentru cele două categorii erau de 56% și, respectiv, 39%.