09 aug. 2020 | 10:12

Aceste planete bizare descoperite de cercetători ascund un secret deosebit

ACTUALITATE
Aceste planete bizare descoperite de cercetători ascund un secret deosebit

Exoplanetele se studiază de mult timp. O clasă bizară de exoplanete numite „Super-Pământuri” pot apărea deosebit de strălucitoare pe cer.

Astronomii au presupus anterior că asta se datora faptului că lumina reflecta în largul oceanelor lavă și sticlă pe suprafața lor, dar o echipă de oameni de știință MIT consideră că luminozitatea provine dintr-un fenomen total diferit, dar la fel de ciudat.

Cercetările lor, publicate în The Astrophysical Journal, sugerează, în schimb, că planetele sunt atât de strălucitoare, datorită norilor reflectori formați într-o atmosferă bogată în metale.

Ipoteza oceanului de lavă a fost destul de bine acceptată, dar nu au existat dovezi experimentale care să o susțină. Așa că echipa MIT a construit miniaturi ale exoplanetelor, topind roci în laborator și văzând cât de strălucitoare erau lava și sticla. Verdictul? Insuficient.

„Încă mai avem atât de multe de înțeles despre aceste planete lava-oceanice”, a spus un student absolvent al MIT, Zahra Essack, care a lucrat la cercetare. „Ne-am gândit la ele doar ca la niște bile strălucitoare, dar aceste planete pot avea sisteme complexe de procese de suprafață și atmosferice, care sunt destul de aparte, ceva cu care nu te întâlnești mereu”, a completat el.

Experimentul nu a avut drept rezultat o nouă dovadă pentru norii bogați în metale. Dar sugerează că trebuie să existe altceva în spatele luminozității neobișnuite a exoplanetelor, iar atmosfera pare un loc bun de căutat.

„Nu suntem 100% siguri din ce sunt făcute aceste planete”, a spus Essack în comunicat, „așa că restrângem spațiul parametrilor și ghidăm studiile viitoare către toate aceste alte opțiuni potențiale”, a adăugat el.

Cele mai ciudate planete descoperite ar putea avea oceane radioactive

Pe lângă planetele „Super-Pământuri”, noile cercetări sugerează că astronomii ar fi putut greși cu privire la o clasă de exoplanete pe care ei le numesc „mini-Neptun”.

Aceste planete, despre care s-a crezut că sunt versiunile mai mici ale giganților de gaze precum Neptun, pot fi, de fapt, exoplanete stâncoase acoperite de oceane adânci, iradiate, potrivit unor cercetări ale oamenilor de știință de la Laboratoire d’Astrophysique de Marseille.

Studiul, publicat luna trecută în The Astrophysical Journal Letters, poate să clarifice barierele dintre două clase de exoplanete pe care astrofizicienii au crezut anterior că sunt total separate.