26 nov. 2020 | 13:05

Acest test cu nanodiamante poate detecta timpuriu coronavirusul

ACTUALITATE
Acest test cu nanodiamante poate detecta timpuriu coronavirusul

Abilitățile de detectare cuantică cu nanodiamante pot fi utilizate pentru a îmbunătăți sensibilitatea testelor de diagnostic pe hârtie, permițând detectarea timpurie a bolilor precum HIV, potrivit unui studiu condus de cercetătorii UCL din grupul i-sense McKendry.

Testele bazate pe această tehnică funcționează la fel ca un test de sarcină, prin aceea că o fâșie de hârtie este îmbibată într-o probă de lichid și o schimbare a culorii – sau a semnalului fluorescent – indică un rezultat pozitiv și detectarea proteinelor virusului sau a ADN-ului. Acestea sunt utilizate pe scară largă pentru a detecta virusuri variind de la HIV la SARS-CoV-2 (aceste tipuri de teste pentru Covid-19 sunt în prezent testate în Anglia) și pot oferi un diagnostic rapid, deoarece rezultatele nu trebuie procesate într-un laborator.

Noua cercetare, publicată în Nature, a descoperit că aceste nanodiamante cu costuri reduse ar putea fi utilizate pentru a semnaliza prezența unui marker al bolii HIV cu o sensibilitate de mii de ori mai mare decât nanoparticulele de aur utilizate pe scară largă în aceste teste.

Cum funcționează acest test cu nanodiamante

Această sensibilitate mai mare permite detectarea încărcăturilor virale mai mici, ceea ce înseamnă că testul ar putea detecta nivelurile mai scăzute de infectare sau detecta boala într-un stadiu neavansat. Acest lucru este crucial pentru reducerea riscului de transmitere a virusului a persoanelor infectate și pentru tratamentul eficient al bolilor precum HIV.

Echipa de cercetare lucrează la adaptarea noii tehnologii pentru a testa COVID-19 și alte boli în lunile următoare. Un pas cheie următor este dezvoltarea unui dispozitiv portabil care să poată „citi” rezultatele, deoarece tehnica a fost demonstrată folosind un microscop într-un laborator. Sunt planificate și alte studii clinice de evaluare.

Autorul principal, profesorul Rachel McKendry, profesor de nanotehnologie biomedicală la UCL și director al i-sense EPSRC IRC, a declarat: „Studiul nostru este dovada conceptului care arată cum tehnologiile cuantice pot fi folosite pentru a detecta niveluri foarte mici de virus, permițând un diagnostic mult mai timpuriu.

„Ne-am concentrat pe detectarea HIV, dar abordarea noastră este foarte flexibilă și poate fi ușor adaptată la alte boli și tipuri de biomarkeri. Lucrăm la adaptarea abordării noastre la COVID-19. Credem că această nouă tehnologie va aduce beneficii pacienților și va proteja populațiile de bolile infecțioase”, spune profesorul Rachel McKendry.

Lucrarea a fost demonstrată într-un cadru de laborator, dar echipa speră să dezvolte testele astfel încât rezultatele să poată fi citite cu un smartphone sau un cititor portabil. Aceasta înseamnă că testul ar putea fi realizat în viitor cu resurse reduse, făcându-l mai accesibil utilizatorilor.