14 nov. 2020 | 17:35

Acest laser poate controla fulgerele la fel cum face Thor cu ciocanul

ACTUALITATE
Acest laser poate controla fulgerele la fel cum face Thor cu ciocanul

O echipă internațională de cercetători spune că laserele mici ar putea fi folosite pentru a ghida fulgerele – la fel ca legendarul ciocan al lui Thor, Mjölnir.

„Se pare că pentru a furniza particule, nu ai nevoie de lasere de intensitate ridicată, chiar și intensitatea redusă, ca indicatorul laser, ar fi suficientă”, a declarat Agence Andrey Miroshnichenko, cercetător la Universitatea New South Wales din Canberra, Australia, pentru France Presse. La studiu au mai participat cercetători de la Universitatea din Texas A&M din Qatar și de la Universitatea California din Los Angeles.

Acest laser ar putea stopa incendiile de vegetație

Echipa spune că a testat deja conceptul în laboratoare folosind dispozitive cunoscute sub numele de lasere goale, care, de fapt, creează o conductă de lumină. Aceste lasere pot scurtcircuita norii de furtună și pot declanșa fulgere prin încălzirea micro-particulelor din aer.

Laserele de mare putere au făcut procesul nu numai scump, dar și greu de prezis și periculos. Dar, potrivit noilor cercetări realizate de echipă, așa cum este detaliat într-o lucrare publicată în revista Nature Communications luna trecută, ideea ar putea funcționa la fel de bine folosind pointeri laser de intensitate redusă.

Prin „utilizarea unui fascicul laser de câteva sute de miliwați de putere”, „pragul de descărcare” a sarcinilor electrice din aer ar putea fi redus cu 30%, scrie echipa în lucrare, permițându-le să ghideze fulgerul „de-a lungul unei căi predeterminate în aer”.

Deși nu a fost încă testată în afara unui laborator, tehnica ar putea fi utilizată pentru a controla fulgerele, cauza provocării flăcărilor care au dus la mai multe incendii majore din Australia și din vestul SUA în ultimul an.

„Ne putem imagina un viitor în care această tehnologie ar putea induce descărcarea electrică de la trecerea fulgerului, ajutându-l să îl ghideze către ținte sigure și să reducă riscul de incendii catastrofale”, a declarat pentru AFP co-cercetătorul Vladlen Shvedov de la Universitatea Națională Australiană.