Acest clip făcut de moldoveni te face să uiți și de Eurovision, și de pandemie

Acest clip făcut de moldoveni te face să uiți și de Eurovision, și de pandemie

Un clip făcut de o trupă din Moldova a devenit viral în ultimele zile și-n România. Are cam tot ce-i trebuie acestei perioade de pandemie și te face să uiți și de Eurovision și de criza medicală pe care o traversăm. Mai mult, poate fi interpretat și ca un manifest politic.

De câteva zile, circulă pe net un clip care arată impecabil și în care o trupă de moldoveni interpretează o piesă cu influențe retro-disco, dar cu versuri la zi. Clipul postat pe YouTube a adunat deja sute de mii de vizualizări în doar câteva zile și posibil să atingă și milionul.

E parodiată perioada de pandemie, cu versuri inspirate din vremurile pe care le trăim, dar nu sunt ocolite nici remarcile politice la adresa decidenților politici de la Chișinău. Piesa se numește „Coroana mă-tii” (cu referire directă la coronavirus), iar trupa se semnează Dora Show.

Dora Show – Coroana Mă-tii are de toate: de la pandemie la mesaj politic

La prima ascultare, îți va fi greu să înțelegi din prima toate versurile, mai ales că sunt cuvinte pe care nu prea ai cum să le știi. Sunt diverse denumiri pe care le auzi doar peste Prut, dar te prinzi repede că videoclipul e o satiră cotidiană, dar și că regimul politic de la Chișinău e luat peste picior.

Practic, mesajul e același pe care l-ai auzit la mai toate popoarele afectate de pandemie: nu mai suporți să stai în casă și nici alcoolul (temă recurentă și prezentată cu titlu de ironie în clipul moldovenilor nu prea te mai ajută).

Clipul mi-a atras atenția, însă, pentru că arată impecabil. Iar melodia te prinde repede.

Apar pe acolo niște personaje cu costumații și decoruri inspirate din anii 70-80, dar și niște oameni îmbrăcați în celebrele combinezoane albe, care dezinfectează.

Scenele cu oamenii ăștia mi-au adus aminte de o altă producție de peste Prut, de data asta sub forma unui film, care se numește Afacerea Est și care e savuros (îl găsești AICI pe Netflix, apropo).

Bun, revenind la clipul viral: se fac referiri la Igor Dodon, cum spuneam, președintele Republicii Moldova care e acuzat de legături puternice cu Rusia lui Vladimir Putin. Din acest punct de vedere, melodia celor de la Dora Show are și o pregnantă componentă politică. Am fost curios ce se mai găsește pe canalul de YouTube unde a fost urcată melodia, canal ce poartă numele de Mareshow.

Am văzut că, practic, e vorba de o gașcă de oameni talentați care sunt și actori, și cântăreți și regizori. Mai găsești acolo piese care, după numărul de vizualizări, au avut succes. Le găsești pe toate AICI, dacă ești curios.