24 nov. 2020 | 13:00

Prin această tehnică se poate alimenta un dispozitiv care să funcționeze un an cu puțină energie

TEHNOLOGIE
Prin această tehnică se poate alimenta un dispozitiv care să funcționeze un an cu puțină energie

Pe măsură ce nevoia noastră de dispozitive electronice crește, oamenii de știință vin cu noi modalități de a menține dispozitivele alimentate mai mult timp cu mai puțină energie. De data asta, au venit cu o tehnică inedită.

Astfel, o echipă de cercetători a creat un senzor despre care ei spun că poate funcționa un an întreg cu un singur impuls de energie. Pentru a-l crea, echipa a valorificat o tehnică din fizică, numită “tunelare cuantică”.

„Imaginează-ți că există un măr atârnat de un copac”, a declarat într-un comunicat Shantanu Chakrabartty, conducător al cercetării și autor al lucrării publicate recent în revista Nature Communications. „Poți scutura puțin copacul, dar mărul nu cade. Trebuie să scuturi destul de bine copacul, ca să cadă mărul”, explică acesta.

Pe acest principiu, echipa lui Chakrabartty a construit un dispozitiv din patru condensatori, doi tranzistori și un traductor care măsoară anumiți parametri. Apoi, manipulând un mic spațiu în interiorul unuia dintre condensatoare, Chakrabartty spune că au depășit ceea ce este cunoscut sub numele de „bariera de tunelare Fowler-Nordheim”.

La ce va folosi, mai exact, această tehnică

Adică senzorul rezultat a reușit să exploateze “tunelurile cuantice” pentru a se menține în funcțiune mai mult de un an, folosind un salt inițial de doar 50 de milioane de electroni.

Bariera de tunelare a lui Chakrabartty a fost construită în așa fel încât „să poți controla fluxul de electroni. Poți face acest lucru destul de lent, până la un electron în fiecare minut și totuși să-l păstrezi în siguranță”.

Echipa speră că tehnologia ar putea alimenta într-o bună zi glucoza sau chiar monitorizarea activității creierului, fără a fi nevoie de baterii.

„În acest moment, platforma este generică”, a spus Chakrabartty. „Depinde doar de ceea ce cuplați la dispozitiv. Atâta timp cât aveți un traductor care poate genera un semnal electric, acesta poate autoalimenta senzorul-înregistrator de date”, adaugă acesta.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele