15 iul. 2020 | 13:01

Această țară tocmai a introdus un joc video în programa școlară. De ce va fi util?

ACTUALITATE
Această țară tocmai a introdus un joc video în programa școlară. De ce va fi util?

Probabil ai fi vrut și tu să studiezi la școală jocuri video, dar n-ai avut noroc. Ei bine, Polonia le dă această șansă elevilor. Va adăuga jocul „This War of Mine” în programa școlară.

Polonia va fi prima țară din lume care va pune un joc video pe lista Ministerului Educației. Premierul Poloniei a spus că tinerii folosesc jocurile pentru a-și dezvolta imaginația, așa că nu e nimic diferit față de citirea unei cărți.

„Prin încorporarea jocurilor în sistemul de învățământ, elevii își vor îmbogăți imaginația și vom aduce ceva nou în cultură”, a adăugat premierul. El a menționat că jocul va fi în partea opțională a listei de lectură. „Creează spațiu pentru o analiză interesantă a evenimentelor”, a mai spus el. „Le arată tinerilor cum să urmeze căi bune în viață”.

Jocul în cauză e „This War of Mine”. A fost lansat în 2014 și, spre deosebire de alte jocuri cu tema război, acesta se concentrează mai ales pe experiența civililor, în detrimentul soldaților. În acest joc există o serie de situații care îți declanșează un fel de introspecție, situații în care te poți pune – o persoană care trebuie să supraviețuiască războiului.

Jocurile video sunt parte din cultură. Așa că pot fi parte din educație

Premierul a menționat că jocurile pe calculator au devenit parte a culturii poloneze. Țara are o industrie înfloritoare a jocurilor, seria de jocuri The Witcher – bazată pe cărțile lui Andrzej Sapkowski și dezvoltată de studioul polonez CD Projekt Red – devenind un succes global.

Succesul lor a dus la o serie Netflix bazată pe cărțile lui Sapkowski, care, la rândul său, a catapultat Sapkowski în topul celor mai vândute cărți de pe Amazon. CD Projekt a devenit recent cea mai valoroasă firmă listată de pe bursa de la Varșovia și cea mai valoroasă firmă de jocuri video din Europa.

„Jocurile sunt o lucrare de cultură, naturală și atractivă pentru tânăra generație. Jocurile vorbesc o limbă instinctiv de înțeles de către [elevi] – limbajul interacțiunii. Folosind acest limbaj, jocurile pot vorbi despre orice – emoții, adevăr, lupta dintre bine și rău, umanitate, suferință. Ele sunt similare cu literatura din această privință, cu toate acestea, folosesc limbajul de interacțiune menționat mai sus.”
Grzegorz Miechowski, CEO 11 bit studios

„Desigur, jocurile sunt deja folosite în educație pentru predarea matematicii, chimiei și dezvoltării abilităților cognitive, dar nu cred că am întâlnit vreodată un joc inclus oficial în sistemul educațional la nivel național, pe lista de lectură”, a spus Grzegorz Miechowski. „Sunt mândru că spun că 11 bit studios pot contribui la dezvoltarea educației și culturii în țara noastră”, a adăugat acesta.

El a mai spus că acesta ar fi un moment bun pentru toți creatorii de jocuri video din lume, pentru a se gândi să creeze jocuri potrivite pentru școli.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele