Această serie-documentar de pe Netflix te va face să înțelegi mai bine lumea în care trăiești
Dacă ți-a plăcut Explained, atunci Netflix are încă o surpriză pentru tine tot cam din aceeași zonă. E vorba de un miniserial de tip documentar care-ți explică fenomenele și evenimentele care au marcat lumea în ultimii 100 de ani.
Netflix e o alternativă excelentă în această perioadă în care poate ai stat mai mult acasă. Are filme de acțiune, seriale interesante, documentare, dar și diverse show-uri care te țin conectat la platforma de streaming. Oferă, însă, și un conținut cu multe informații de care ai nevoie.
Îți aduci aminte de seria Explained? Adică acele episoade scurte, foarte bine documentate de Vox, în care ți se explicau diverse curiozități. Seria a avut, evident, și un episod dedicat vremurilor pe care le trăim. Ei bine, acum Netflix vine cu un proiect oarecum similar.
E vorba de un miniserial de tip documentar: History 101. Sunt zece episoade în care sunt prezentate evenimente care au marcat ultimii 100 de ani în lume, dar și fenomene care au schimbat comportamentul oamenilor din toată lumea.
History 101, miniseria de pe Netflix care te face curios
Cum spuneam, History 101 se aseamănă din multe puncte de vedere cu Explained. Are grafice extrem de bine lucrate, e narat într-un stil relaxat, dar convingător, e scris foarte bine, dar aduce și câteva lucruri în plus. Îți oferă imagini de arhivă de la principalele evenimente care au marcat lumea în ultimul secol.
Poți revedea, așadar, cum arătau primele magazine de tip fastfood (afli, de exemplu, cam cum a arătat inaugurarea primului McDonald’s deschis în Africa), vei revedea imagini de la capturarea lui Saddam Hussein sau de la invazia din Irak, dar și cum au descoperit chinezii că libertatea economică e una, iar cea politică e alta.
Primul episod, de exemplu, e dedicat industriei fast-food și e despre cum a devenit acest stil de a lua masa un adevărat fenomen la nivel mondial. Miniseria te plimbă apoi prin eforturile principalelor puteri de a cuceri spațiul, scoate în față „blestemul” țărilor din Orientul Mijlociu – bogate datorită petrolului, dar măcinate de conflicte sângeroase, dar readuce în discuție și problema poluării prin plastic. Ca un fact: știai, de exemplu, că tot plasticul creat vreodată în lume n-a dispărut nici acum de pe planetă?
De la China la feminism
Un alt episod e dedicat ascensiunii Chinei, foarte interesant de privit mai ales în contextul pe care-l trăim azi, far vei afla lucruri interesante și despre roboți, genetică, feminism și SIDA. Noua serie-documentar, o producție originală Netflix, are 10 episoade. Dar n-ar fi exclus să mai apară și un al doilea sezon.
La capitolul minusuri, aș menționa faptul că informația e foarte comprimată și se trece destul de repede prin cei 100 de ani. Episoadele au în jur de 20 de minute, dar dacă te interesează un subiect anume sau ți-au atras atenția anumite aspecte, atunci găsești informații suplimentare pe net.
De fapt, miniseria pare gândită tocmai pentru a te face curios cu privire la anumite lucruri care au schimbat lumea pe care o știi azi. Îți oferă informația brută și te lasă pe tine să afli apoi detaliile.
Cele 10 episoade sunt disponibile AICI.