25 nov. 2020 | 11:37

Această descoperire despre Marte schimbă tot ce știam până acum despre planetă

ACTUALITATE
Această descoperire despre Marte schimbă tot ce știam până acum despre planetă

Cu miliarde de ani în urmă, Marte ar fi putut fi îngropată sub inundații puternice și gigantice, conform unor noi descoperiri.

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit dovezi ale unei cantități considerabile de apă pe și sub suprafața lui Marte. Dar acesta este doar vârful aisbergului: cercetările publicate luna aceasta în revista Nature Scientific Reports sugerează că ceea ce par a fi niște inundații imense ar fi putut să “sculpteze” suprafața Planetei Roșii și chiar să-și fi modificat climatul.

Aceste noi descoperiri schimbă foarte mult înțelegerea trecutului lui Marte

Oamenii de știință de la Universitatea Cornell și Institutul de Tehnologie din California au o teorie: inundațiile au început atunci când un meteorit a lovit planeta Marte, adică acum aproximativ patru miliarde de ani.

O nouă privire asupra asteroizilor antici marțieni sugerează că Planeta Roșie avea apă lichidă cu sute de milioane de ani mai devreme decât am știut. Asta ar fi cu adevărat o surpriză despre planeta Marte.

Oamenii de știință știu de mult că meteoriții NWA 7034 și NWA 7533, care au aterizat în deșertul Sahara cu ani în urmă, au venit aici de pe Marte. Astfel, cercetând istoria meteoriților, oamenii de știință ai Universității din Tokyo spun acum că au găsit semne de oxidare – sugerând că apa era prezentă – de acum 4,4 miliarde de ani, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Science Advances.

Astfel, impactul ar fi generat suficientă căldură pentru a topi rezervele de gheață ale lui Marte, eliberând vapori de apă în atmosferă și creând nori de furtună care au acoperit planeta, potrivit unui comunicat de presă al Cornell.

Rezultatul final – pe care oamenii de știință l-au identificat folosind datele de la roverul Curiosity al NASA – este că inundațiile au modelat suprafața lui Marte în valuri de piatră și praf înalte de 30 de metri. Apa însăși a dispărut de mult – dar oamenii de știință speculează că inundațiile înseamnă că planeta ar fi putut fi locuibilă în acel moment.

„Planeta Marte timpurie a fost o planetă extrem de activă din punct de vedere geologic”, a declarat în comunicat coautorul studiului Alberto Fairén, astrobiolog care a lucrat împreună cu oamenii de știință de la Cornell. „Planeta avea condițiile necesare pentru a susține prezența apei lichide la suprafață – și pe Pământ, unde există apă, există viață”.