Aceasta ar putea fi soluția pentru plante și animale în lupta cu încălzirea globală
Când ne gândim la geoingineriea mediului pentru a contracara schimbările climatice globale, în mod obișnuit evocăm imaginea unor proiecte masive precum blocarea luminii solare.
Editarea genelor plantelor și animalelor ar putea ajuta la atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură și din alte sectoare, potrivit unui raport care evidențiază posibilele utilizări ale acestei tehnologii.
O soluție ingenioasă în lupta cu încălzirea globală
Un raport sugerează că o abordare biologică a geoingineriei – hackingul genelor ADN-ului plantelor și animalelor pentru a reduce emisiile de carbon – ar putea fi o abordare mult mai utilă, potrivit Axios. Cu alte cuvinte, ideea este că trebuie să modificăm întreaga biosferă pentru a compensa daunele cauzate de omenire planetei.
Raportul, care a fost publicat luna aceasta de un grup de reflecție privind politica științifică, numit The Information Technology & Innovation Foundation, prezintă trei modalități prin care am putea să ne facem o ieșire din schimbările climatice.
Unul este genul de hacking de vite și alte animale de fermă pentru a reduce, ei bine, emisiile. În afară de aceasta, raportul susține că și hacking-ul genelor plantelor ar reduce risipa de alimente și că plantele, în general, ar putea fi modificate genetic pentru a absorbi mai bine carbonul din atmosferă.
Este o propunere ambițioasă și, după cum raportează Axios, riscă să provoace efecte nedorite din cauza a cât de puțin știm deocamdată despre implicațiile pe termen lung ale tehnologiilor de gene-hacking, cum ar fi CRISPR. De exemplu, oamenii de știință au aflat recent că copacii care absorb mai mult dioxid de carbon mor mai devreme. Așadar, agricultura este o sursă majoră de gaze cu efect de seră și instrumente precum CRISPR – reglementate corespunzător – ce vor trebui să joace un rol în crearea unor plante mai durabile.
Acestea fiind spuse, este o idee demnă de explorat, întrucât umanitatea rămâne în mod colectiv fără timp pentru a face față schimbărilor climatice.