De ce această aplicație care truchează videouri costă o avere
Conceptul deep fake a fost destul de prezent în 2019 și pentru că tehnica de-a truca videouri a devenit mai bună. Acum, o aplicație dezvoltată în Ucraina a fost cumpărată de americanii de la Snap, care au rețeaua socială Snapchat. Ce propune această aplicație?
Pe scurt, deep fake presupune că poți adăuga fața cuiva peste fața altcuiva într-un video. Un startup din Ucraina a creat o aplicație special pentru Snapchat și folosește tehnica deep fake pentru diverse filtre și videouri trucate. Sigur, totul e asumat, dar odată cu această informație vine și-o confirmare: abia 2020 s-ar putea să fie anul deep fake. Donald Trump x Sandu Ciorbă a fost doar începutul.
Snap ar fi plătit 166 de milioane de dolari pentru aplicația Cameos dezvoltată de AI Factory. Acesta e un startup din Ucraina fondat de unul dintre cofondatorii altui produs cumpărat de Snap: Looksery în 2015.
AI Factory e prezent atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Ucraina, și la momentul achiziției avea 70 de angajați. Era evaluat la 200 de milioane de dolari, dar se prea poate ca evaluarea să fi fost prea umflată din cauza propunerii cu care venea companie: filtre pentru videouri care sunt la granița manipulării. Deep fake e pe val, de unde și interesul pentru orice companie care încearcă ceva în zona asta.
Deep fake o să fie peste tot în 2020, iar rețelele sociale ar putea fi catalizatorul
Dacă până acum deep fake a rămas cumva la stadiul de experiment, odată cu integrarea în rețele sociale ar putea exploda. Deocamdată, Cameos e răspunsul Snap. Foarte probabil, urmează Facebook cu o implementare proprie pentru rețeaua sa socială și pentru Instagram.
De cealaltă parte, TikTok, aplicație deținută de chinezii de la ByteDance, experimentează cu această tehnologie ca s-o implementeze în produsul său. ByteDance a dezvoltat tehnologia prin care utilizatorii își fac un selfie din mai multe unghiuri, apoi imaginile sunt folosite ca să fie integrați în anumite clipuri.
Deocamdată, implementarea deep fake în rețele sociale e la nivel „face swamp” (trad.: înlocuirea feței). Chiar și așa, riscul de a o folosi la manipulare este încă extrem de mare și dacă oamenii au demonstrat ceva pe internet până acum e că sunt suficient de creduli.