30 iun. 2020 | 16:35

Elementul crucial care ar reduce dramatic numărul de decese în accidente rutiere

ACTUALITATE
Elementul crucial care ar reduce dramatic numărul de decese în accidente rutiere

Oamenii mor zilnic în accidente rutiere, însă există modalități prin care numărul de decese s-ar putea reduce. Una dintre ele este reprezentată de standardizarea tehnologiilor de siguranță de pe mașini.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de siguranța rutieră, atât când vine vorba de numărul accidentelor, cât și de numărul deceselor din trafic. Potrivit unui raport preliminar publicat de Comisia Europeană, vorbim despre cea mai mare rată a mortalităţii în urma accidentelor rutiere din Uniunea Europeană, cu 96 de decese la un milion de locuitori în 2019.

România nu este singura țară în care oamenii mor des în accidente rutiere. În Statele Unite, de asemenea, vorbim despre 36,500 de persoane decedate în anul 2018. Pentru a reduce numărul de morți din accidentele care se produc pe șosele, Consumer Reports propune o serie de tehnologii care ar trebui să devină standard pe mașina oricui, tocmai pentru a preveni producerea unui accident în care este riscată viața unei persoane.

Ce tehnologii ar putea reduce numărul de decese în accidente rutiere

Un nou raport întocmit de Consumer Reports spune că, în cazul în care tehnologiile de siguranță ar deveni standard pe mașinile tuturor, atunci acest lucru ar putea reduce la jumătate numărul de decese produse în accidentele de pe șosele. Potrivit organizației, s-ar evita decesul a undeva între 16.800 și 20.500 de persoane, adică a aproximativ jumătate dintre persoanele care au murit într-un accident în 2018, în SUA .

Printre cele mai utile tehnologii care ar contribui la reducerea deceselor în accidente rutiere se numără frânarea automată de urgență, avertizarea punctelor oarbe, sistemul care te avertizează când ieși de pe banda ta sau sistemul care detectează pietoni.

Potrivit Consumer Report, alte între 3.700 și 7.400 de persoane din Statele Unite ar putea fi salvate de sistemul care detectează atunci când o persoană care a consumat alcool se urcă la volan, cunoscut sub numele de Driver Alcohol Detection System. În plus, alte sisteme menite să conecteze între ele mașinile ar salva alte aproximativ 1.300 de vieți: acesta este util într-o intersecție, pentru că îți spune când e sigur să faci stânga sau dreapta.