Abandonul școlar, noul trend în pandemie: ”aduce o atingere gravă dezvoltării normale”

Abandonul școlar, noul trend în pandemie: ”aduce o atingere gravă dezvoltării normale”

Având în vedere modul în care se desfășoară cursurile în școlile din România la momentul de față și ignoranța autorităților vizavi de subiect, primii părinți români și-au retras copii de la școală.

În timp ce mulți dintre români se gândesc la dezastrul economic pe care îl provoacă restricțiile impuse de autorități, prea puțini se gândesc la impactul emoțional și psihic al acestei perioade. Fără să fii un expert psiholog, îți dai seama că micuții nu pot înțelege foarte bine de ce nu mai pot interacționa cu colegii cum o făceau înainte. Lipsa de socializare în școală și în afara ei, cursurile superificiale sau restricțiile de circulație, toate fac rău copiilor la nivel mental.

În acest context, doi frați din Galați, elevi în clasele a III-a și a V-a, au fost retrași din aceeași unitate de învățământ de către părinții lor. Mecanismul la care au apelat părinții a fost cât se poate de simplu. S-au rezumat la o cerere depusă la secretariat cu un mesaj simplu. ”Restricțiile le afectează copiilor dezvoltarea din punct de vedere emoțional, psihic și fizic.”

Partea bună este că cei doi părinți nu vor să-și retragă copiii din învățământul din România pentru totdeauna, doar până când lucrurile vor reveni la normal. În opinia lor, asta se va întâmpla în septembrie 2021, când va începe noul an școlar. 

„Subsemnații…, în calitate de părinți ai elevilor…., înscriși în clasa a V-a și a III-a la Școala 25 Galați vă solicităm să luați act de retragerea copiilor noștri de la cursurile școlare ale anului 2020-2021, urmând să-i înscriem pentru continuarea studiilor în anul școlar 2021-2022. Vă aducem la cunoștință că hotărârea de a ne retrage copiii de la școală am luat-o având în vedere situația actuală din țara noastră, precum și faptul că sunt impuse restricții și sunt limitate și încălcate drepturile copiilor la sănătate, la liberă mișcare”, se menționează în cererea lăsată la secretariat.

„Noi, în calitate de părinți, v-am adus la cunoștință faptul că nu suntem de acord cu măsurile impuse în școală, că nu suntem de acord cu limitarea și încălcarea drepturilor copiilor noștri și nu numai. Noi, în calitate de părinți, apreciem că prin impunerea restricțiilor și prin limitarea și încălcarea drepturilor copiilor se aduce o atingere gravă dezvoltării normale atât din punct de vedere psihic, emoțional și fizic. Atâta timp cât conducerea școlii și nu numai nu au reușit să găsească cele mai bune soluții în vederea continuării procesului de învățare, ne-am văzut nevoiți să procedăm la retragerea copiilor de la cursurile școlare aferente anului școlar 2020-2021.” se mai arată în același document.

Reprezentanții școlii au informat conducerea inspectoratului școlar în legătură cu această situație. Va fi interesant să vedem dacă, în următoarea perioadă, alți părinți români vor lua măsuri similare, dezamăgiți de degradarea semnificativă în pandemie a învățământului românesc.
Citește și: