A murit inventatorul „copy/paste”: cine a fost cel căruia îi datorezi faptul că poți copia textele
Funcția copy/paste este una extrem de comună și poate că nu te-ai gândit niciodată cine a inventat-o. Ei bine, e vorba de Larry Tesler.
Internetul a avansat puternic și, în zilele noastre, nu mai vezi funcția copy/paste drept una revoluționară. Combinația de taste Ctrl+C – Ctrl+V e cunoscută de mai toată lumea și probabil că o folosești des. Numai că poate nu te-ai gândit niciodată cui aparține această idee.
Pentru că nu e o funcție care a fost întotdeauna acolo.
Ei bine, e vorba de Larry Tesler, care lucra în industria computerelor cu mulți ani înainte de adoptarea la scară largă a acestor dispozitive. El a murit la vârsta de 74 de ani și considerat o persoană iconică a Silicon Valley.
Cine a fost Larry Tesler, „părintele copy/paste”
Larry Tesler a început să lucreze în Silicon Valley pe la sfârșitul anilor 60. La acea vreme, puțină lume știa ce este un computer și un astfel de dispozitiv, așa cum arăta la început, era de domeniul SF.
Invenția lui, extrem de simplă, s-a dovedit extrem de utilă până în zilele noastre. El a avut ideea de a crea comenzile „cut”, „copy” și „paste”, prin care poți copia și lipi textele sau poți tăia un paragraf. Tesler și-a petrecut o bună parte din carieră în cadrul companiei Xerox. Grație ideilor sale, munca pe computer a fost puternic simplificată.
Inginerul IT s-a născut în New York, în 1945, și a studiat la Stanford în California. S-a specializat în design-ul a ceea ce vezi și folosești la un calculator și a căutat întotdeauna să facă aceste dispozitive extrem de user-friendly, adică ușor de lucrat cu ele. Tesler a lucrat, o perioadă, și pentru Apple, unde a fost cooptat de Steve Jobs.
După 17 ani petrecuți în compania americană, inginerul a înființat un startup educațional și a trecut și pe la Amazon și Yahoo.
Comenzile inventate de Larry Tesler au fost implementate pe computerul Lisa, lansat în 1983, care funcția cu software Apple. Modelul Macintosh avea să fie lansat un an mai târziu.