A început programul Rabla pentru electrocasnice: cum poți să-ți iei, în premieră, laptop nou cu bani de la stat
Statul a promis și anul acesta că va veni cu programul Rabla pentru electrocasnice și s-a ținut de cuvânt. Și chiar a venit cu niște premiere, adaptate cumva și pentru munca de acasă.
UPDATE: AFM anunță că înscrierile se anulează pentru că există suspiciuni potrivit cărora platforma nu ar fi sigură din punct de vedere informatic.
„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului”, se arată în comunicatul Administrației Fondului de Mediu.
Știrea inițială:
Programul Rabla pentru electrocasnice debutează marți, 15 decembrie, anunță Administrația Fondului pentru Mediu. Programul e dedicat persoanelor fizice, mai exact celor care vor să renunțe la electrocasnicele şi electronicele vechi din casă pentru a achiziţiona unele noi, cu un consum de energie mai mic.
Statul asigură vouchere pentru diverse produse, iar anul acesta, în premieră, se acordă bani și dacă vrei un laptop sau o tabletă nouă. Probabil ideea a apărut în contextul în care multă lume lucrează de acasă, copiii fac cursuri din fața calculatorului, iar cererea pentru astfel de dispozitive e mare.
Cum beneficiezi de programul Rabla pentru electrocasnice
Dacă ești interesat, atunci trebuie să te înscrii în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul AFM şi la secţiunea electrocasnice.afm.ro. (de precizat că la ora redactării articolului, pagina era indisponibilă) – probabil din cauza numărului mare de accesări.
După ce te înscrii, primești un număr de înregistrare cu care te vei prezenta la vânzătorii acreditaţi în program. Electrocasnicele vechi din casă pot fi predate la magazin, iar în schimbul acestora va puteţi cumpăra televizoare sau maşini de spalat, aragazuri şi frigidere. Lista persoanelor aprobate e urcată, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM.
În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, astfel:
- 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++; 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
- 500 de lei pentru laptopuri
- 300 de lei pentru tablete
Scopul programului e simplu: pe de o parte, îți poți cumpăra aparate eficiente energetic, iar cele vechi sunt reciclate, iar magazinele înregistrează, în cadrul acestor campanii, vânzări mai mari, mai ales în vreme de criză, cu un consum redus de produse electrice, electrocasnice şi electronice din partea cumpărătorilor.
Cât despre economii, un frigider din clasa A+ realizează o economie de energie de până la 25% faţă de aparatele din clasa imediat următoare, clasa A, şi până la 40% faţă de clasa B. Optimizarea consumului de electricitate este o metoda eficientă de a face economii substanţiale la facturi, iar un pas către reducerea cheltuielilor pentru utilităţi este renunţarea la vechile electrocasnice.