22 dec. 2020 | 06:57

A ajuns unde nu se aștepta nimeni: doar în Antarctica nu exista coronavirus, până acum

ACTUALITATE
A ajuns unde nu se aștepta nimeni: doar în Antarctica nu exista coronavirus, până acum

Până în momentul de față, Antarctica era singurul continent neatins de noul coronavirus. Din păcate, situația s-a remediat, iar problemele dintr-o unitate militară au devenit semnificative, peste noapte.

Nimic nu este mai periculos decât să crezi că ești imun la coronavirus, să nu-ți asumi nicio măsură de protecție și să fii convins că vei avea parte doar de o formă ușoară a infecției. DIn păcate, exact asta se pare că s-a întâmplat la o bază militară din Antarctica, unde tocmai a fost depistat un focar de coronavirus.

Până în urmă cu câteva zile, în Antarctica nu fusese depistat niciun caz de Covid-19. Informarea pe marginea acestui subiect a venit din partea armatei chiliene, potrivit AFP.

„36 de bărbați au fost testați pozitiv pentru Covid-19, dintre care 26 erau soldați și 10 erau civili de la o companie de servicii care a efectuat lucrări de întreținere programate la baza Antarcticii”, se arată în comunicat.

Singura parte bună, dacă o putem numi așa, este că sursa infecțiilor este cât se poate de clară. Contagiunea datează de la recenta vizită la bază a navei marinei chiliene „Sargento Aldea”, care a efectuat manevre de sprijin logistic în perioada 27 noiembrie – 10 decembrie.

După ce și-a finalizat misiunea și a ajuns la portul Talcahuano (sud) pe 16 decembrie, au fost detectate trei cazuri pozitive dintr-un total de 208 membri ai echipajului. În scurt timp, numărul acestora a crescut brusc. Acest detaliu nu a fost făcut public, dar având în vedere cât de izolați erau de restul lumii, este foarte probabil ca soldații din baza militară să nu-și fi luat niciun fel de măsuri pentru a preveni infecția.

Antarctica nu înregistrase niciun caz de coronavirus după implementarea unui val semnificativ de restricții și anularea tuturor călătoriilor turistice. În mod regretabil însă, aceleași restricții nu s-au aplicat în cazul intervențiilor militare în zonă. Ca referință, în Antarctica există aproximativ patruzeci de baze militare și științifice internaționale.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele