28 mai 2020 | 16:10

Se dau 710 de lei pentru acești români. Ce condiții trebuie respectate și cum se dă suma

BANI
Se dau 710 de lei pentru acești români. Ce condiții trebuie respectate și cum se dă suma

Pentru perioada mai dificilă prin care trecem va fi acordat un ajutor financiar părinților. Acum avem și detalii pentru primii care pot primi bani.

Banii acordați acum de stat pentru părinți sunt pentru aceia care nu au cu cine să-și lase copiii. Astfel, primesc un ajutor pentru angajarea unei bone. Primul demers mai consistent în acest sens a fost făcut de Primăria Iași. Proiectul urmează să fie votat în şedinţa de Consiliu Local. Dacă va trece acestea sunt regulile.

Condițiile sunt destul de simple, chiar dacă restrictive. Dacă vrei să primeşti ajutor financiar, nu trebuie să ai copilul înscris la creşă sau grădiniţă. În funcţie de venitul pe care îl ai, vei primi între 250 şi 710 lei, de copil pe lună. Se adresează părinților cu copii mai mici de șase ani.

Primăria Iași a venit cu acest plan, prevăzut în legea 35/2020. Aceasta intră efectiv în vigoare pe 31 mai 2020.

Prevede că banii aceștia vor putea fi ceruți numai în cazul copiilor care au mai puțin de șase ani care nu sunt înscriși nici la creșă, nici la grădiniță. Mai sunt excluși și părinții care au refuzat un loc la creșă sau la grădiniță ori care și-au retras copilul de la creșă sau de la grădiniță. Ceea ce limitează foarte mult numărul celor care pot obține bani.

În Iași sunt circa 18.000 de copii pentru care există 4.000 de locuri în grădiniţe și 950 în creşe.

Ce trebuie să mai știe părinții de acest demers?

Banii nu se dau nici părinților care se află în perioada concediului pentru creșterea copilului, care se acordă de obicei până când acesta împlinește doi ani. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că părinții care au datorii la autoritățile locale sunt excluși și ei de pe lista potențialilor beneficiari.

În cazul în care te califici, e bine să mai știi că poți folosi banii doar pentru servicii legale ale unei bone. Astfel, bona poate fi angajată fie prin intermediul unei firme autorizate să ofere servicii de tipul acesta, fie prin contractarea unei bone care lucrează independent ca persoană fizică autorizată. Legal, bone pot fi numai persoanele care obțin, potrivit legislației în vigoare, o calificare pentru a presta servicii de îngrijire și supraveghere a copiilor. Asta înseamnă că se exclud din start bonele care activează fără a avea o astfel de calificare – ajutorul bănesc nu se acordă pentru angajarea lor.