Se dau până la 710 lei pentru acești români. Ce trebuie să facă acum cu ei

Se dau până la 710 lei pentru acești români. Ce trebuie să facă acum cu ei

Există și vești bune în perioada asta. Cea mai nouă prevede ca, până la finalul lunii mai, să fie aplicată o lege care dă bani românilor.

Legea despre care vorbim acum prevede că părinții pot cere bani de la stat. Dar există un singur mod în care îi pot folosi: să angajeze o bonă. Dar pentru copii mici, dacă nu era evident. Legea va fi aplicată de la finalul lunii mai.

Vestea mai proastă e că sunt impuse câteva condiții care va face dificilă accesarea fondurilor de către părinții interesați.

Ce prevede legea prin care părinții pot lua bani?

Legea în cauză e 35/2020. Intră efectiv în vigoare pe 31 mai 2020. Prevede că banii aceștia vor putea fi ceruți numai în cazul copiilor care au mai puțin de șase ani care nu sunt înscriși nici la creșă, nici la grădiniță. Mai sunt excluși și părinții care au refuzat un loc la creșă sau la grădiniță ori care și-au retras copilul de la creșă sau de la grădiniță. Ceea ce limitează foarte mult numărul celor care pot obține bani.

Mai trebuie știut că banii nu se dau nici părinților care se află în perioada concediului pentru creșterea copilului, care se acordă de obicei până când acesta împlinește doi ani, notează Avocatnet. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că părinții care au datorii la autoritățile locale sunt excluși și ei de pe lista potențialilor beneficiari.

Astfel, ajutorul de la stat pentru angajarea bonei se acordă numai celor care își achită taxele și impozitele pentru bunurile pe care le dețin (teren, locuință, mașină etc.).

În cazul în care te califici, e bine să mai știi că poți folosi banii doar pentru servicii legale ale unei bone.

Astfel, bona poate fi angajată fie prin intermediul unei firme autorizate să ofere servicii de tipul acesta, fie prin contractarea unei bone care lucrează independent ca persoană fizică autorizată. Legal, bone pot fi numai persoanele care obțin, potrivit legislației în vigoare, o calificare pentru a presta servicii de îngrijire și supraveghere a copiilor. Asta înseamnă că se exclud din start bonele care activează fără a avea o astfel de calificare – ajutorul bănesc nu se acordă pentru angajarea lor.

Conform legii, ajutorul financiar pentru plata bonei se va acorda în funcție de veniturile familiei. Poate fluctua între 250 și 710 de lei pentru fiecare copil.

Banii sunt acordați de autorități locale, adică primării, iar asta în măsura în care se alocă anual, în bugetul local, sume pentru acordarea ajutorului către părinți. Dacă nu se alocă bani, părinții nu pot cere nimic. Și așa apare altă problemă: dacă nu sunt suficienți bani, nu toți părinții primesc.

Citește și:
Etichete: