2021, cel mai bun an să lucrezi la stat: de ce este mult mai profitabil decât la privat

2021, cel mai bun an să lucrezi la stat: de ce este mult mai profitabil decât la privat

În cazul în care aveai vreun dubiu că, în România, cel mai bine este să lucrezi la stat, un nou raport confirmă discrepanța salarială majoră față de privat.

La ora actuală, în România, bugetarii se află într-o poziție privilegiată. În contextul pandemiei, sunt singurii care nu trebuie să-și facă griji în ceea ce privește salariul viitor. Situația la privat este mai dezastruoasă ca niciodată, cu o sumedenie de firme, din foarte multe domenii de activitate, închise. În același timp, la stat se discută de prime generoase și măriri salariale.

Comisia de Prognoză previzionează că salariile angajaților de la stat vor fi cu aproximativ 45% mai mari decât ale persoanelor care activează în sectorul privat. Discrepanța va începe în 2020, iar apogeul se va simți în 2021.

„În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Pentru sectorul privat, anul 2020 a fost unul penalizant“, se arată în documentul publicat de Comisia de Prognoză. „Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor“, mai menționează sursa citată.

Ca referință, CNSP sau Comisia Națională de Strategie și Prognoză este una dintre cele mai importante instituții din subordinea guvernului. Aceasta emite prognoze informate pe care pe guvernul își bugetează veniturile și cheltuielile.

Cea mai recentă concluzie a CNSP nu va fi sub nicio formă îmbucurătoare pentru angajații din mediul privat. Înainte de finele lui 2020 și în 2021, salariul lunar mediu brut al unui bugetar va fi cu aproximativ 45% mai mare decât cel al lucrătorilor în companii private.

În valori exacte, CNSP previzionează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021. În contrast, pentru mediul privat Comisia de Prognoză vede un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru anul acesta şi de 5.078 de lei în 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI