20 sept. 2020 | 10:41

Cursa electorală se poate câștiga și cu diferențe minime de voturi: 11 alegeri decise printr-un singur vot

CHESTII
Cursa electorală se poate câștiga și cu diferențe minime de voturi: 11 alegeri decise printr-un singur vot

În aceste momente, în care cursa pentru alegerile locale este în ultimele ei clipe, cu mai puțin de două săptămâni până la ziua votului, poate fi interesant să ne amintim cât contează într-adevăr votul.

Nu vorbim aici de instigare sau activare a simțământului și responsabilității civice ocazionale, ci de situații – rare, ce-i drept – în care un singur vot a contat. Da, se întâmplă, chiar peste tot în lume. Aici veți găsi 11 dintre aceste situații de cursă electorală strânsă.

Alegerea Casei Delegaților din Virginia, 2017

Marți, 19 decembrie 2017, democratul Shelly Simonds a câștigat un loc în Casa Delegaților din Virginia printr-un singur vot într-o victorie foarte strânsă. Deși au apărut complicații, iar o instanță a contestat rapid victoria lui Simonds, tot acea instanță a ajuns în cele din urmă să-i recunoască adversarului republican cinstita victorie.

Alegerile pentru cel de-al 36-lea Congres din New York, 1910

Alegerile pentru Camera Reprezentanților din Statele Unite au loc mai frecvent (la fiecare doi ani) cu mai multe locuri (435 din 1911, cu 437 între 1959 și 1962) decât orice alt birou federal eligibil din țară.

O singură dată, în aproximativ 18.000 de alegeri în Cameră, un singur vot a făcut diferența: un concurs din 1910 pentru Buffalo, districtul congresional din New York, unde democratul Charles B. Smith l-a întrecut pe De Alva S. Alexander cu ajutorul unui vot unic, cu rezultate de 20.685 la 20.684. Ulterior, o nouă numărătoare a voturilor ar fi setat victoria cu o marjă de câștig ceva mai mare.

Alegerea unui membru al parlamentului din orașul Exeter, Marea Britanie, 1910

În mod ciudat, singurul caz modern al alegerilor parlamentare din Regatul Unit care a fost decis printr-un singur vot a avut loc tot în 1910, când conservatorul Henry Duke a obținut o victorie împotriva liberalului Harold St. Maur în orașul Exeter din sud-vestul Angliei.

St. Maur, provocatorul, a câștigat inițial cu un număr de patru voturi, dar în urma unei petiții electorale și a unei serii de provocări ulterioare, Dule și-a menținut locul la masa Camerei Comunelor cu cea mai subțire marjă de 4777 la 4776 voturi.

Alegerea guvernatorului din Massachusetts, 1839

Democratul Marcus “Alunecare de teren” Morton (poreclit astfel într-un caz delicios de ironie din secolul al XIX-lea) a câștigat alegerile guvernamentale din Massachusetts din 1839 cu o diferență de doar un vot.

Morton a câștigat cu 51.034 voturi din 102.066, adică atât cât să primească o majoritate, și să evite trimiterea deciziei la un vot ostil, controlat de whig, unde aproape sigur ar fi pierdut. A pierdut o campania din 1840 (alegerile guvernamentale din Massachusetts erau anuale pe atunci), dar și-a recâștigat funcția în 1842 printr-un singur vot în legislatura statului, după ce niciun candidat nu a obținut votul majorității în alegerile generale.

Alegerea Adunării din Rajasthan, 2008

În 2008, un politician indian pe nume C.P. Joshi a pierdut printr-un singur vot urmărind o poziție de adunare în statul Rajasthan din India de Nord-Vest. În rezultatul final, Joshi a pierdut în fața adversarului Kalyan Singh Chouhan cu un număr de 62.216 la 62.215. Ironia face că soția, mama și șoferul personal al lui Joshi să nu fi mers la vot în ziua alegerilor, în timp ce soția lui Kalyan Singh Chouhan și-ar fi exprimat votul la două secții de votare diferite.

Alegerea Congresională din Wyoming, 1994

În cursa Camerei Reprezentanților din Wyoming din 1994, republicanul Randall Luthi și candidatul independent Larry Call au terminat fiecare cu 1941 voturi.

În urma unei numărători ulterioare, care a produs aceleași rezultate, guvernatorul Mike Sullivan a soluționat alegerile într-un mod foarte neconvențional, deși conform cu obiceiurile statului: tragerea la sorți a unei mingi de ping pong dintr-o pălărie de cowboy pentru a determina câștigătorul.

A fost tras numele lui Luthi și întâmplarea face să fi fost într-adevăr omul potrivit pentru această slujbă: a slujit în districtul Jackson Hole până în 2007, devenind în cele din urmă președinte al Camerei.

Alegerile generale din Zanzibar, 1961

Pentru o vreme, premiul Guinness World Records s-a dus la arhipelagul african al alegerilor generale din Zanzibar din 1961. În ziua votării din ianuarie 1961, Partidul Afro-Shirazi a câștigat 10 din cele 22 de locuri în Consiliul Legislativ, următoarele nouă fiind ocupate de Partidul Național Zanzibar.

Adevăratul record? Partidul Afro-Shirazi a câștigat districtul Chake-Chake și, astfel, cele mai legislative locuri, printr-un vot de la 1538 la 1537. Și doar cinci luni mai târziu, pentru a pune capăt impasului, au avut loc noi alegeri, unde ambele partide au câștigat 10 locuri.

Alegerile locale din San Teodoro, 2013

În 2013, alegerile pentru primărie din provincia orientală Mindoro din Filipine au devenit destul de urâte după ce Salvador Py al Partidului Naționalist a ajuns la egalitate cu Marvic Feraren a Partidului Liberal cu un număr de 3236 voturi.

Alegerea a fost decisă în cele din urmă printr-un joc de noroc convenit: o serie de aruncări de monede.

După ce a egalat și în prima rundă de dat cu banul, Feraren a ieșit în cele din urmă învingător, dar Py nu a suportat prea ușor înfrângerea. Potrivit unui articol din Philippine Star, candidatul a contestat rezultatele, susținând că este nedrept că “o simplă mișcare de monedă i-a decis soarta”.

Alegerile legislaturii de stat din Carinthia, 2013

În ceea ce este probabil cel mai ciudat caz în care un singur vot a făcut diferența, alegerile din legislatura de stat din 2013 din statul austriac Carinthia au fost decise printr-un buletin de vot care conținea desenul unui simbol falic.

Fiecare buletin de vot avea o coloană pentru clasarea alegerilor, iar cealaltă coloană era pentru votul concret. Alegătorul a făcut două marcaje: un desen al unui penis în coloana de clasare și un bifat în coloana de alegeri.

S-a decis că are prioritate clasamentul, astfel încât buletinul de vot cu simboluri indecente a ajuns să ofere un loc legislativ Partidului Verde și să împiedice o situație de egalitate cu partidul Alianța pentru Viitorul Austriei.

Alegerile pentru Adunarea Națională din Québec, 1994 și 2003

Adunarea Națională a Québecului are o istorie plină a convocărilor electorale extrem de apropiate.

În 1994, districtul electoral provincial Saint-Jean a fost împărțit în mod egal între Michel Charbonneau din Partidul Liberal și Roger Paquin din Parti Québécois, în urma unor rezultate de 16.536 la 16.536 de voturi.

În 2003, districtul electoral Champlain a fost împărțit în mod egal între Pierre Brouillette al Partidului Liberal și Noëlla Champagne a Partidului Québécois cu 11 852 la 11 852 voturi.

Fiecare dintre aceste cazuri a solicitat un al doilea vot câteva săptămâni mai târziu și, în ambele cazuri, candidatul Partidului Québécois a câștigat cu puțin peste 500 de voturi.

Alegerile Consiliului din Nevada, 2002 și 2011

În Nevada, ei încă știu cum să stabilească legăturile în mod diplomatic: folosesc extragerea cărților de joc, cu cartea cea mai mare câștigătoare a alegerilor.

În 2002, republicanul Dee Honeycutt a fost la limită după ce a tras cartea “jack of diamonds” în timp ce democratul R.J. Gillum a tras “jack of spades”, Honeycutt obținând un loc în Comisia Județeană Esmeralda.

Justiția cu cărți de joc a fost din nou pusă în practică în 2011, când Tanya Flanagan și Linda Meisenheimer au ajuns la egalitate în cursa pentru locul de președinte al consiliului orașului North Las Vegas și niciunul dintre candidați nu a vrut să investească 600 de dolari pentru costul unei alte numărători. Meisenheimer a ajuns să tragă un rege, iar Flanagan un cinci. Probabil au fost 600 de dolari bine economisiți.

 

Cu siguranță ar fi interesant de văzut cum ar putea fi soluționate astfel de situații de egalitate de voturi în peisajul nostru politic. De la dat cu banul, la scandaluri acerbe și numărători peste numărători, scena noastră politică ar putea fi o sursă de divertisment, cum de multe ori și este.

Ne stau alegerile din această toamnă la dispoziție pentru o eventuală plasare a României în cadrul acestei liste? Rămâne de văzut.