28 aug. 2020 | 12:09

100.000 de euro de la stat pentru românii care fac asta: cine primește banii

BANI
100.000 de euro de la stat pentru românii care fac asta: cine primește banii

Statul vrea să dea 100.000 de euro pentru fiecare român care face asta. Proiectul Ministerului Economiei e deja în dezbatere publică.

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică programul Electric Up, prin care vrea să ofere câte 100.000 de euro. Beneficiarii sunt patronii care decid să instaleze panouri fotovoltaice sau stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru un mediu înconjurător mai puțin poluant.

Beneficiarii sunt doar cei din industria HoReCa, se mai arată în document.

100.000 de euro de la stat pentru patronii care au grijă de mediu

Potrivit documentului pus în dezbatere publică, se încadrează la acest ajutor doar firmele care au anumite coduri CAEN.

“Prin prezentul proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului se asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in”, se arată în nota de fundamentare a actului notmativ.

Beneficiarii primesc până la 100.000 euro fiecare, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.  E vorba de un ajutor de minimis, care se aprobă prin ordin al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Suma totală se ridică aproape 500 de milioane de lei, dar poate fi suplimentată.

“Suma necesară implementării Programului “ELECTRIC UP“ este de 476 milioane lei în primul ciclu de finanțare, iar modificarea sumei necesare implementării Programului ELECTRIC UP într-un nou ciclu de finanțare se aprobă prin ordin al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri”, mai scrie în nota de fundamentare a actului normativ.

Toate detaliile proiectului sunt de găsit pe site-ul Ministerului Economiei.