11 mart. 2020 | 16:42

10 filme românești și nu numai de văzut pe Netflix cât stai acasă

ACTUALITATE
10 filme românești și nu numai de văzut pe Netflix cât stai acasă

Netflix are în prezent o selecție mai mare ca niciodată de filme românești pe care poți să le urmărești pe platforma de streaming.

Dacă-ți plac filmele românești sau pur și simplu ești curios ce se mai face la noi în țară, platforma are câteva opțiuni pentru tine de care să te bucuri. Deși Netflix a ajuns în România în 2016, i-a luat vreo trei ani să aducă pe plaformă primul film românesc. Este vorba despre comedia „Ghinionistul”, în regia lui Iura Luncașu, o producție independentă.

Totuși, lista s-a mărit de atunci și ai acum destul de multe opțiuni din care să alegi. Am pregătit o listă cu zece dintre cele mai interesante filme românești pe care să le poți urmări (mai ales dacă stai mai mult acasă zilele astea, dată fiind situația creată de coronavirus).

10 filme românești de văzut pe Netflix cât stai acasă

De ce eu?

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian Panduru, un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente.

Soldații. Poveste din Ferentari

FIlmul spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație.

Cărturan

Viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani care trăieşte într-o comună, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepotul său de 12 ani, pe care bărbatul îl creşte singur de când aceste era foarte mic.

Poveste de dragoste

Filmul îi are în prim plan pe Sebastian și Aprilia, doi tineri care trăiesc, după cum te așteptai după titlu, o poveste de dragoste. Acțiunea se petrece în jurul sărbătorilor de iarnă, într-un oraș din Transilvania. Totuși, personajele ajung să se confrunte și cu niște probleme, pentru că nu poate fi totul așa simplu, nu?

Povestea unui pierde-vară

Petru este profesor de matematică la Politehnică şi, în ciuda celor 42 de ani împliniţi, duce o viaţă lipsită de griji. Serile lui se împart între ieşitul la bere cu băieţii si vizitele la Irina, cu care este într-o relaţie pe care nu şi-o asumă decât pe jumătate. Când Irina rămâne însărcinată, Petru este forţat să îşi schimbe stilul de viaţă şi să se maturizeze în sfârşit.

Capace

Capace este povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur, care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule. Concurența îl atacă pe Bursă și bărbatul își amintește de un joc din copilărie. Un joc cu capace de bere. O criză de inimă și vestea că e posibil să aibă nevoie de un transplant îl determină să plece într-un loc îndepărtat, cu oameni simpli și obiceiuri străvechi.

Afacerea Est

Filmul spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian, un intelectual de provincie, și Petro, un oportunist. Cei doi se avântă într-o călătorie în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile. Marian vrea să se căsătorească cu Veronica, în timp ce Petro își dorește o macara. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave.

Filme românești mai puțin serioase

Există pe Netflix și câteva filme românești ceva mai puțin dramatice decât cele menționate mai sus. Dacă preferi asta, ai următoarele opțiuni:

Oh, Ramona

Oh, Ramona! urmărește transformarea lui Andrei dintr-un adolescent într-un adult care-și trăiește candid și autoironic prima poveste de dragoste, inocentă și neîmpărtășită, în alternanță cu a doua poveste, intensă și nebunească, incapabil să facă o alegere. Oh, Ramona! este rescrierea cinematografică a cărții lui Andrei Ciobanu „Suge-o, Ramona!”.

Selfie

În loc să stea acasă și să învețe pentru bac, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare și să își termine adolescența în stil rebel. Yasmine, Roxi și Ana sunt hotărâte să se distreze și să uite de responsabilități în ultimele 2 zile dinainte de examenul maturității, iar asta înseamnă să încalce orice regulă și să facă tot ce le trece prin cap, fără să țină cont de consecințe.

Pup-o, mă!

Uită de flori, bomboane, cadouri scumpe sau orice efort de a cuceri persoana iubită. Dacă ți-a picat cu tronc, du-o de Ziua Lânii în comuna Rachitele și pup-o, mă! Se spune că rămâne a ta pe viață și veți duce un trai îmbelșugat și lipsit de griji.