10 activități pe care să le faci acum ca să nu o iei razna în casă

10 activități pe care să le faci acum ca să nu o iei razna în casă
Sursa foto: Aaron Thomas / Unsplash

Distanțarea socială nu este întocmai o vacanță, mai ales dacă ești o persoană activă și obișnuită să fie des plecată de acasă. Contextul actual nu permite să revenim la normal prea curând, dar asta nu înseamnă că suntem condamnați pe termen nelimitat la plictiseală totală.

E foarte ușor să o dai în sedentarism perioada asta și e destul de greu să te dezobișnuiești. Ca să nu o iei razna între patru pereți, e indicat să incluzi în rutina ta activități care să te facă să te simți cât mai productiv. Aici intră atât activități fizice, cât și activități care să-ți țină mintea ocupată.

Poate că ești în situația în care nu știi de ce să te apuci sau poate că îți lipsește impulsul de a te apuca de ceva. Și cum fiecare are propriile plăceri și gusturi, am zis să fac o listă de idei pentru toată lumea.

„Pui sângele în mișcare” – fitness și stretching

Știu, cea mai evidentă recomandare e asta cu exercițiile fizice. Toată lumea insistă să faci mișcare în casă, dar dacă e ceva total nou pentru tine, probabil că nu știi exact cu ce să începi. Mai adaugi și faptul că mulți se cred experți și fiecare știe mai bine cum se fac exercițiile și deja ai obosit înainte să te apuci.

Ideea e că există canale pe YouTube și aplicații cu seturi de exerciții care îți explică mură-n gură cum să le faci. Aici și aici găsești pentru orice tip de nevoi, cu sau fără echipament.

Învață o limbă străină

Cu atâtea tool-uri la îndemână, acum e mai ușor ca niciodată să înveți singur o limbă nouă. Trebuie doar să instalezi o aplicație precum Duolingo, Babbel sau Memrise și să te ții de treabă. Sigur, îți papă puțin timp, da probabil că ai destul perioada asta.

Apucă-te de niște cursuri online

E un moment bun să-ți rotunjești cunoștințele și să investești puțin în carieră. Găsești pe internet o grămadă de cursuri pe orice domeniu, unele chiar și gratuite de care să te poți apuca. N-ai nimic de pierdut dacă încerci.

Găsește un hobby nou

Sună a clișeu generic, știu, dar în contextul actual parcă nu pare o idee rea. Cu internetul plin de tutoriale la îndemână, nici măcar nu mai e atât de greu. Te poți apuca de pictat, de un instrument muzical sau de meșteșugărit. Ai putea să te apuci de făcut puzzle-uri pe care să le înrămezi la final și să le pui pe un perete dedicat carantinei. Învață să croșetezi și să coși, că poate până la iarnă reușești să faci un fular.

Învață să gătești (mai bine)

Știu că mulți sunt obișnuiți cu cantina de la job sau cu ieșitul zilnic la restaurant, luxuri deloc accesibile momentan. Încă mai există posibilitatea să-ți comanzi acasă, dar, în rest, nu prea mai ai opțiuni. Dar să știi că nu e greu să înveți să gătești un minim necesar. Cartofii prăjiți cu ochiuri nu se pun.

Caută rețete pe YouTube și urmărește toți pașii. Atâta timp cât nu sari peste cerințe, cu siguranță îți va ieși ceva OK. JamilaCuisine este un românesc de gătit excelent pentru noțiuni elementare și rețete ușoare.

Apucă-te de filmele alea la care ți-ai tot promis că te uiți

Cred că toată lumea are o listă de filme care continuă să crească în zadar. Filme recomandate de prieteni și filme despre care s-a vorbit pe internet, pe care le-ai tot notat pentru „zile negre”. Uite că ai nimerit zilele negre și e timpul să te apuci de filmele alea pe care le-ai tot evitat.

Ba că nu-i genul tău, ba că apare un actor nesuferit, ba că n-ai încredere în omul care a făcut recomandarea. Acum nu mai poți spune că riști să pierzi timp cu un film prost, că la cât de mult pierzi vremea nefăcând nimic, nici mai contează. Tot ce am scris aici se aplică și la seriale. Sau chiar și cărți.

Fă curățenie, fă ordine, redecorează

Pandemia a picat fix în perioada în care se face „curățenia de primăvară”. Dacă ai făcut-o deja, ceva tot găsești de pus la punct în casă. Apucă-te de dulapul ăla în care toate hainele sunt împrăștiate. Fă ordine în sertarul cu pungi. Fă un inventar prin bucătărie, că poate ai alimente de care ai uitat. Schimbă decorul, agață un tablou, pune un covor colorat. Fă în așa fel încât să te bucuri de casa în care ești obligat să stai atât timp.

Renunță la lucrurile pe care nu le mai folosești

Dacă tot ai început să faci ordine prin lucruri, sortează tot ce nu mai folosești și încearcă să le donezi. De exemplu, dacă ai haine de care nu te-ai mai atins de 3 ani, probabil că nici nu o s-o mai faci vreodată. Așa că pregătește niște saci și adună toate obiectele și hainele de care nu mai ai nevoie. După ce se termină nebunia asta, sigur vei găsi pe cineva care are nevoie.

Împerechează-ți ciorapii ăia odată

Serios. Ia frumos sertarul ăla plin de ciorapi a căror pereche n-o găsești niciodată și dă-i de cap. O să rămâi probabil cu câțiva rătăciți fără pereche, dar le găsești tu o întrebuințare.

Dichisește-te ca pentru o zi normală în care ai ieși din casă

Pentru că stai acasă atât de mult timp, e ușor să te lenevești și să renunți la micile ritualuri de îngrijire pentru că „oricum nu mă vede nimeni”. Dar, din când în când, e bine să o mai faci, pentru că are un impact pozitiv asupra psihicului.

Fă o baie relaxantă cu spumă, sare și alte minuni. Aplică o mască pe față. Fă-ți o freză. Copiază un tutorial de machiaj. Aranjează-ți barba. Fă-ți o manichiură și pedichiură. Fă în așa fel încât să nu te simți ca un prizonier fără acces la răsfăț.

Etichete: