Cine sunt hackerii care te-au făcut să-ți pierzi încrederea în WhatsApp

Cine sunt hackerii care te-au făcut să-ți pierzi încrederea în WhatsApp

Un fapt e valabil cu orice produs digital, online: nu e imun în fața atacatorilor cibernetici. S-a întâmplat și cu WhatsApp, care a dat în judecată o companie pe care o bănuiești că i-a spart sistemul. Dar această companie n-a apărut de nicăieri.

În acest an s-a aflat despre o vulnerabilitate mare din WhatsApp. Prin opțiunea de apel, atacatorii cibernetici au putut instala spyware Pegasus dezvoltat de NSO Group. Vulnerabilitatea a putut fi exploatată atât pe Android, cât și pe iOS. Recent s-a aflat și că o parte semnificativă a victimelor sunt oficiali guvernamentali şi militari de rang înalt din cel puţin 20 de ţări de pe cinci continente.

Sursa a fost identificată ca fiind NSO Group, companie dată în judecată de WhatsApp. Acuzația e că a ajutat spionii guvernamentali să acceseze ilegal informaţiile din telefoane. Per total, ar fi 1.400 de dispozitive afectate. Ținta ar fi fost 100 de oameni. NSO Group a respins acuzaţiile.

WhatsApp a avut o problemă gravă, dar e puțin probabil ca NSO Group să dispară

NSO Group și-a făcut un renume din identificarea vulnerabilităților în software și dezvoltarea uneltelor prin care pot fi exploatate. A făcut-o pe iOS și pe Android.

În fața acuzațiilor WhatsApp, NSO Group susține că soluția Pegasus a fosst promovată și licențiată doar către agenții guvernamentale, unde a fost folosită în lupta cu grupuri infracționale și teroriste. Totodată, compania a spus că nu are vreun cuvânt de spus în alegerea țintelor.

Conform informațiilor Citizen Lab, grup de cercetare specializat în securitate cibernetică, Pegasus e folosită în peste 45 de țări, de la Arabia Saudită până la Bahrain. NSO Group a spus că sunt clienți care abuzează de uneltele sale, iar până acum a tăiat accesul pentru trei clienți de la Pegasus.

Ce spune această companie public se contrazice cu ce se întâmplă în piață. Michael Shaulov, expert în securitate cibernetică, susține că, odată vândută o astfel de vulnerabilitate, NSO nu are mare control asupra soluției de exploatare.

Citește și:
Etichete: