Dacă nu te ucide viteza o face volanul, care-i mai murdar decât o toaletă
Volanul mașinii tale este mai murdar decât o toaletă publică dacă nu îl cureți periodic. Studiile au demonstrat că pe volanul automobilelor se strâng sute de colonii de bacterii care te pot îmbolnăvi și pe tine, dar și pe alții.
Dacă tot s-au făcut studii cu privire la igiena tastaturii și a ecranului telefonului, era timpul să apară și un studiu despre cât de „infect” este volanul unei mașini.
Era, cumva, destul de evident să fie mai murdar și cu mai multe bacterii chiar decât butoanele dintr-un lift sau decât ecranul unui telefon, pentru că puțini își curăță și volanul atunci când își duc mașina scumpă sau ieftină la spălătorie.
Niciun angajat al spălătoriilor n-o să-ți curețe interiorul autoturismului așa cum ar trebui și, pentru că nici tu nu o faci, fiindcă te gândești că ai plătit deja pentru asta, în interiorul mașinii se pot găsi mai multe bacterii decât ai crede. Doar pentru că ai aspirat mocheta, ai dat jos noroiul de pe preșuri și ai schimbat odorizantul, nu înseamnă că interiorul este imaculat.
Volanul mașinii, o „grădină zoologică” de bacterii
Interesant este că studiul vine chiar de la o companie americană de închirieri vehicule. E greu de înțeles de ce o firmă ți-ar spune cât de murdare sunt mașinile sale, dar nu asta-i important. E recomandat să iei aminte de riscurile la care te expui și pe tine, dar și pe pasagerii pe care-i inviți în mașină.
De departe, volanul este cel mai „infect”, pentru că este cel mai atins obiect și știm cu toții câte lucruri ating oamenii în decursul zilelor, săptămânilor, lunilor etc. Dacă abia ai cumpărat un autoturism second-hand, ar fi bine să cureți cu simț de răspundere întâi volanul.
Dacă mai ai și obiceiul să mănânci în mașină, atunci te expui și mai mult la îmbolnăvire. În anumite cazuri, pe volan se pot aduna până la 700 de tulpini diferite de bacterii, mai ales dacă mașina respectivă e condusă de mai mulți indivizi sau dacă unicul ei șofer e „certat” cu apa și cu săpunul. Prin urmare, să mănânci într-un astfel de automobil, e mai rău decât dacă ai face-o stând pe un WC, conform studiului.
Interiorul mașinii și pompele de benzină, mai murdare decât toaletele publice
La fel de multe bacterii se găsesc și în suportul pentru pahar, pe schimbătorul de viteze, pe centura de siguranță, pe mânerele pentru deschiderea ușilor sau pe butonul de volum al aparatului de radio. Evident, mai pot exista și alte focare, în funcție de frecvența utilizării anumitor suprafețe. Ai fi tentat să crezi că tot ce atinge omul devine apoi infectat. Într-un fel, cam așa e.
Volanul este de două ori mai murdar decât butoanele din lifturi, de patru ori mai neigienic decât vasul unei toalete publice (mai puțin cele din România, sunt convins) și de șase ori mai „infect” decât ecranul unui telefon.
În cifre, volanul poate avea până la 629 de colonii de bacterii pe centimetrul pătrat, un lift are 313, toaletele publice au 172, iar ecranul unui telefon 100.
Multă grijă și la pompele de alimentare cu carburant, care sunt adevărate focare de infecție. Acestea pot avea peste 2,6 milioane de colonii de bacterii. Interesant este că această cantitate diferă în funcție de calitatea combustibilului. Studiul arată că pe mânerul pompei pentru benzina premium ar fi „doar” două milioane de colonii, pe când pe pompa pentru benzina mai ieftină se ajunge și la trei milioane de colonii bacteriologice.