VIDEO Primul vapor autonom care va traversa Atlanticul are un nume iconic
O navă complet autonomă se pregătește să traverseze Oceanul Atlantic. Coincidență sau nu, această minune a tehnologiei se numește tot Mayflower, precum corabia care îi ducea, în urmă cu aproape 400 de ani, pe primii emigranți englezi în America de Nord.
O navă complet autonomă se pregătește să fie lansată la apă în septembrie 2020. E vorba de Mayflower, o ambarcațiune considerată o minune a tehnologiei, care e construită pe tehnologia IBM și care se pregătește de o călătorie deloc ușoară.
Te-ai obișnuit să ți se spună că tehnologia a avansat puternic, dar o astfel de călătorie n-a mai fost făcută. Se știe că navele și ambarcațiunile de mari dimensiuni sunt printre cei mai mari poluatori ai lumii.
Și cum toți specialiștii avertizează asupra schimbărilor climatice, inclusiv industria navală trebuie să facă ceva. Producătorii auto au virat spre electrice și hibrid. Iar acum e rândul celei de navigație.
Cum funcționează Mayflower, nava 100% autonomă
Nava Mayflower este 100% autonomă și va traversa oceanul Atlantic în septembrie anul viitor. E, dacă vrei, ca o Tesla pe apă.
Va pleca din portul Plymouth, din Anglia și va ajunge, dacă această călătorie va avea succes, în portul cu același nume din Massachusets, Statele Unite.
Mayflower e dotată cu panouri solare de ultimă generație, dar beneficiază și de un motor cu combustie internă diesel. De asemenea, e prevăzută cu turbine eoliene, care să-i asigure propulsia.
Inițiativa aparține unei organizații de cercetară marină, ProMare, care a apelat la tehnologia IBM pentru a construi ambarcațiunea. Poate reprezenta un punct de cotitură în navigație.
Dacă nava va ajunge cu bine la destinație, atunci industria navală poate vorbi deja de o altă abordare în acest business.
IBM s-a ocupat de suportul tehnic și a asigurat inclusiv tehnologii de ultimă generație bazate pe inteligență artificială, pentru a se asigura că ambarcațiunea nu deviază de la traseu și poate evita obstacolele apărute în cale.
Niciun marinar nu se va afla la bord, iar asta înseamnă că nava va fi pe cont propriu. Practic, sistemul va analiza totul de unul singur și se va asigura că, în cazul în care vor fi scăpări, ele pot fi remediate imediat, pentru a evita accidentele.
De ce Mayflower?
Numele navei autonome nu e ales întâmplător. În urmă cu aproape 400 de ani, pe 6 septembrie 1620, primii emigranți englezi au ajuns în America de Nord. Ei s-au îmbarcat la bordul unei nave denumite….Mayflower.
Practic, anul viitor se vor împlini fix 400 de ani de la acel moment. În 1620, corabia Mayflower a plecat din portul englez Plymouth epe 6 septembrie și a ajuns la Capul Cod pe 21 noiembrie 1620.
La bord se aflau 102 pasageri și une chipaj format din 30 de persoane.