Viața pe alte planete ar putea fi în plin proces de evoluție
În sistemele solare vecine cu al nostru, se găsesc planete asemănătoare cu Pământul – cum ar fi Proxima b, TRAPPIST-1e și Ross-128b. Am putea vreodată să trăim pe ele? Încă nu se știe, dar oamenii de știință cred că viața s-ar putea dezvolta chiar acum pe ele.
Deși aceste exoplanete ar putea – teoretic – să găzduiască viață pe ele, ele sunt pline de radiații solare intense. Un studiu realizat de astronomii de la Cornell University sugerează însă că există o speranță ca aceste medii ostile să permită vieții să se dezvolte în cadrul lor.
„Istoria vieții pe Pământ ne oferă o bogăție de informații despre cum biologia poate depăși provocările mediilor pe care noi le considerăm ostile”, a explicat astronomul Jack O’Malley-James. Alături de cercetătoarea Lisa Kaltenegger, O’Malley-James a recreat cantitatea de radiații ultraviolete pe care exoplanetele cunoscute o primesc și au comparat-o cu cea de pe Pământ.
În cadrul simulărilor, cercetătorii au analizat diferite elemente atmosferice. Spre exemplu, o atmosferă mai groasă poate proteja suprafața Pământului de efectele periculoase ale radiațiilor UV mai bine decât ar face-o o atmosferă mai subțire, care este fie erodată, fie anoxică.
„Deși aceste planete [pe care s-ar putea dezvolta viață] primesc un flux UV mai mare decât primește Pământul în prezent, fluxul lor UV de suprafață este mai mic decât al Pământului acum 3,9 miliarde de ani”, au explicat autorii studiului. „Astfel, chiar dacă planetele [acestea] au atmosfere erodate sau dacă nu conțin ozon ([fiind] anoxice), fluxul UV de suprafață rezultat este [totuși] cu un ordin de magnitudine mai mic decât al Pământului la începuturi”.
Astfel, cercetătorii cred că, la fel cum formele de viață au reușit să depășească condițiile ostile de pe Pământ acum miliarde de ani, același lucru s-ar putea întâmpla și pe exoplanete. „Așadar, nivelurile de radiații UV de suprafață nu ar trebui să elimine posibilitatea de locuibilitate a celor mai apropiate planete posibil locuibile”, au zis cercetătorii.