20 sept. 2019 | 15:38

Veste proastă pentru clienții Telekom: condiția Digi ca să cumpere operatorul

ACTUALITATE
Veste proastă pentru clienții Telekom: condiția Digi ca să cumpere operatorul

Zvonurile despre achiziția Telekom de către alți operatori din România au ajuns în cel mai bizar punct. Grupul Digi | RCS-RDS vrea să cumpere, dar are o condiție extremă. De cealaltă parte, Orange n-ar avea problema asta, dar nu vrea zona mobilă.

Fără îndoială anul acesta a fost marcat de vestea despre o posibilă vânzarea a Telekom România. Compania aceasta e compusă dintr-o divizie pentru servicii fixe și una pentru servicii mobile. Cea mai ciudată turnură a situație ar fi produsă de grupul Digi | RCS-RDS.

Digi vrea zona mobilă a Telekom, dar fără clienți

Grupul Digi | RCS-RDS e interesat să cumpere divizia de servicii mobile a Telekom. Doar că are o condiție: nu vrea niciun client, nici măcar pe cei cu abonamente.

Scopul e altul și vizează atingerea a două obiective: pe de o parte ar plăti o sumă mai mică și reduce astfel presiunea pentru finanţarea tranzacţiei, iar pe de alta ar putea evita ca tranzacţia să ajungă pentru aprobare la Comisia Europeană, unde analiza impactului achiziţiei e la alt nivel, conform Ziarul Financiar

În prezent, există informații neoficiale conform cărora Orange ar vrea să cumpere divizia fixă, iar Digi | RCS-RDS pe cea mobilă. Toți operatorii din România sunt, totodată, în cursă pentru implementarea 5G.

În termeni mai simpli: Orange ar vrea să cumpere fosta Romtelecom, în timp ce Digi ar vrea să cumpere fosta Cosmote.

Cine deține și ce anume

Telekom Romania Communications este deținut de grupul elen OTE, cu 54,01%, și Ministerul Comunicațiilor, cu o participaţie de 45,99%. În cazul fostului Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE. Cea din urmă e deținută, la nivel global, în proporţie de peste 40% de Deutsche Telekom.

Cei cu drept de vânzare în ambele tranzacţii sunt OTE Group, iar DT doar supervizează. Principalul acționar OTE este DT, cu un pachet de 46% din acţiuni.

La început de septembrie, s-a aflat că statul român și-ar fi dat acordul ca să vândă partea sa. Câteva săptămâni a fost planul de restructurare și câteva sute de angajați au fost concediați.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele