Veste mare pentru Huawei în America: cum se schimbă relația cu Microsoft

Veste mare pentru Huawei în America: cum se schimbă relația cu Microsoft

Huawei a primit încă două săptămâni de prelungire a licenței de colaborare cu firme americane. Totodată, sunt firme care au aplicat ca să poată colabora cu această companie. Și o veste importantă a venit acum pentru relația Huawei cu Microsoft.

Odată cu trecerea Huawei pe „lista neagră” în Statele Unite ale Americii, toate relațiile și parteneriatele companiei cu firme americane au fost în pericol. Dintre toate acestea, Google și Microsoft sunt cele mai importante. Una furnizează serviciile pentru Android, cea de-a doua Windows.

Acum, Microsoft a primit aprobare pentru a colabora cu Huawei. „Pe 20 noiembrie, Departamentul de Comerț al SUA a acordat Microsoft permisiunea de-a licenția software către Huawei. Apreciem acțiunea Departamentului ca răspuns la cererea noastră”, a comentat Microsoft pentru Reuters.

Ce înseamnă astfel de permisiuni pentru Huawei

Ținta SUA, până acum, a fost să țină Huawei departe de structurile importante ale țării. Dar cu interdicțiile impuse a pus în pericol și relația companiei cu firme americane, printre care Google, Microsoft, Intel și chiar ARM (pentru producția de procesoare).

Circa 300 de companii americane au înaintat cereri către Departamentul de Comerț ca să aibă relații comerciale cu producătorul. Aproximativ jumătate dintre ele au fost procesate și dintre acestea jumătate au fost pozitive. Celelalte au fost respinse. Astfel, aproximativ 25% din toate cererile au fost aprobate. Google încă n-a primit un răspuns.

Deocamdată, Huawei are Mate 30 Pro ca telefonul flagship pe care nu poate avea serviciile Google. În timp ce poate folosi Android ca sistem de operare, trebuie să se bazeze pe propriile servicii. Cea mai mare pierdere, pentru utilizatori, este cu Maps, YouTube și Gmail. Pentru YouTube nu există nicio alternativă, pentru celelalte da, chiar dacă nu la fel de bun.

În paralel cu acordarea de licențe, SUA negociază cu China pentru semnarea unui acord privind tarifele pentru comerț. De fapt, fix dezbaterea asta a dus la izolarea Huawei din mai până în prezent și periclitarea poziției companiei pe piața telecom.

Citește și:
Sursa: Reuters